Αυγού Εγκώμια , 26/1/2006 – 11/3/2006

Αυγού Εγκώμια
“Ευγενία Αποστόλου, Βίβιεν Δημητρακοπούλου,
Μαριγώ Κάσση, Βαρβάρα Μαυρακάκη, Λίνα Μπέμπη, Στέλλα Μιμίκου,
Βάλλυ Νομίδου, Μαριάννα Στραπατσάκη, Γιούλα Χατζηγεωργίου”
Επιμέλεια: Μαρία Μαραγκού

 

26 Ιανουαρίου – 11 Μαρτίου 2006

H Μέδουσα Αίθουσα Τέχνης έχει θεσμοθετήσει εδώ & δύο χρόνια σειρά εκθέσεων σε συνεργασία με επιμελητές. Πρόκειται για ένα εγχείρημα όπου κάθε χρόνο καλείται ένας επιμελητής να παρουσιάσει μια έκθεση προτείνοντας συγκεκριμένο θέμα και καλλιτέχνες
Για το 2006 η έκθεση έχει το τίτλο «Αυγού Εγκώμια» σε επιμέλεια Μαρίας Μαραγκού, την οποία θα παρουσιάσει η Μαρία Δημητριάδη την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου στις 8 το βράδυ.
Μια έκθεση που μιλά για την εύθραυστη ισορροπία του αυγού, ως αρχή της ζωής αλλά και το θάνατο και θίγει χιουμοριστικά το κοινωνικό περιβάλλον της κότας που είναι ένα ευφυές, κατά τα άλλα πτηνό με κακή μοίρα.
Η Μαρία Μαραγκού στην πρότασή της ζήτησε από εννιά γυναίκες της τέχνης να διαπραγματευτούν τον έπαινο και το θρήνο, τις συνθήκες ζωής, παραγωγής και ύφους αλλά και την γυναικεία οντότητα στο ρόλο της κότας, στο «Αυγού Εγκώμια».
Η έκθεση, φτάνει επίκαιρη στα τραγικά γεγονότα που απειλούν τον πλανήτη , με την γρίπη της πουλερικών.
«Μια έκθεση με θεματικό περίβλημα το αυγό, κοινή κοινότατη τροφή και αρχή ζωής, ασφαλώς δεν οργανώνεται για λόγους υποστήριξης των αρχών μιας φορμαλιστικής αντίληψης. Εξ’ αρχής ξεκαθαρίζουμε ότι δεν κομίζουμε νέα δεδομένα στην ωοειδή φόρμα, πράγμα το οποίο αποκλείστηκε εξ’ αρχής. Τι κάνουμε? Όπως συμβαίνει με κάθε έκθεση που δεν εξαντλεί ιστορικά ένα θέμα, καλύπτουμε περιέργειες δικές μας, και δικές σας ελπίζουμε.
Στην μετά Courbet εποχή, έχοντας υπερκαλυφτεί δηλαδή το θέμα της αρχής της ζωής, δίχως το παραμικρό (δικό μας) ενδιαφέρον για το αν τα τηγανητά αυτά κάποιου ιστορικού έργου έχουν παρασκευαστεί με λάδι ή με βούτυρο και με δεδομένο ότι, μια φωτογραφία τους σε λεύκωμα μαγειρικής, ξυπνά όσο τίποτα τη λαιμαργία μας, ξεκινάμε τη δική μας εμπλοκή με το αυγό.
Τι σημαίνει για τον σύγχρονό μας καλλιτέχνη η γέννηση της ζωής?
Αλλά και λέξεις καθημερινές που αντιστοιχούν στα γραμματολογικά δεδομένα της νέας ελληνικής μας γλώσσας, όπως το «αυγάτισμα» που εκφράζει τις οικονομικές μας ανασφάλειες, το «κάθομαι στα αυγά μου» που εκφράζει τον εφησυχασμό του καναπέ μας, το «χρυσό αυγό» που περιμένουμε να μας κάνουν οι καλλιτέχνες μας.
Η έκθεση «Αυγού εγκώμια», εμπλέκει μόνο γυναίκες, όχι επειδή εκείνες γεννούν αλλά επειδή έχουν αντέξει ηθελημένα ή μη τον ρόλο της κότας, η οποία όπως όλοι γνωρίζουμε είναι ένα ευφυές πτηνό με κακή μοίρα.

Διάρκεια : 26 Ιανουαρίου – 11 Μαρτίου 2006