Ο Τόπος είναι Αλλού , 8/3/2007- 14/4/2007

«Ο Τόπος είναι Αλλού»
Αντώνης Κέλλης, Βούλα Μασούρα, Ευσεβία Μιχαηλίδου, Τάσσος Τριανταφύλλου
Επιμέλεια: Εμμανουήλ Μαυρομμάτης
8 Μαρτίου – 14 Απριλίου 2007

Η Μέδουσα Αίθουσα Τέχνης έχει θεσμοθετήσει εδώ και 3 χρόνια, σειρά εκθέσεων σε συνεργασία με επιμελητές. Πρόκειται για ένα εγχείρημα όπου κάθε χρόνο, καλείται ένας επιμελητής να παρουσιάσει μια έκθεση, προτείνοντας συγκεκριμένο θέμα στους καλλιτέχνες. Το 2007 φιλοξενούνται στη Μέδουσα δύο επιμελητές, με δύο διαφορετικές προτάσεις.

Η δεύτερη φετεινή έκθεση θα γίνει από τον Εμμανουήλ Μαυρομμάτη με την έκθεση,
«Ο Τόπος είναι Αλλού», με τους καλλιτέχνες, Αντώνη Κέλλη, Βούλα Μασούρα, Ευσεβία Μιχαηλίδου και Τάσσο Τριανταφύλλου.

Η Μαρία Δημητριάδη σας περιμένει στα εγκαίνια της έκθεσης που θα γίνει την Πέμπτη 8 Μαρτίου 2007, στις 8 το βράδυ.

Η κεντρική ιδέα της έκθεσης σημειώνει στον Κατάλογο ο επιμελητής της Εμμανουήλ Μαυρομμάτης είναι ότι το καλλιτεχνικό έργο προσφέρεται ως η εικόνα ενός άλλου πράγματος που είναι συνήθως ένα φυσικό αντικείμενο, ένα τεχνολογικό αντικείμενο ή μια θεωρητική κατασκευή.΄Ετσι, είτε πρόκειται για την απεικόνιση της ανθρώπινης δραστηριότητας ή της φύσης είτε πρόκειται για την απεικόνιση του ανόργανου κόσμου, του πολεοδομικού περιβάλλοντος, των εργαλείων της τεχνικής ή και απλά, μιας ιδέας, το πρόβλημα είναι το ίδιο, -ότι δηλαδή ο καλλιτέχνης φαίνεται να μεταφέρει, στην περιοχή της έκφρασής του (ζωγραφική, γλυπτική, κατασκευή, περιβάλλον ή οτιδήποτε άλλο), κάτι που είναι αλλού. Αυτή η πράξη αφαιρεί ένα μέρος από την αυθεντικότητα της έκφρασης, γιατί η έκφραση δεν είναι πια εκεί, ολόκληρη η ίδια, -έχει δανειστεί κάτι, από κάπου.

Το ερώτημα είναι αν ο καλλιτέχνης είναι σε θέση να αποδεχθεί μερικά ή συνολικά την έκφρασή του ως μια αυθόρμητη επικοινωνία του με τον κόσμο, επωμιζόμενος και την ανασφάλεια αυτής της σχέσης ή αν αντίθετα, διεκδικεί μια αξιολογική κάλυψη: την εξασφάλισή του από το κύρος της ιστορίας που του διδάσκει να διευκρινίζει και να στηρίζει την εκάστοτε καταγωγή του (τη δικαίωση της τέχνης του και την κάλυψή της από την φύση ή την ιστορία), ως προς ένα εκάστοτε ιδεολογικό πατέρα του, τον οποίο όμως o ίδιος επιλέγει -και του οποίου εμφανίζεται να εκπληρεί, τις διαδοχικές εντολές.

Στη μεταμοντέρνα αντίληψη ο καλλιτέχνης οχυρώνεται και περιφρουρεί ασφυκτικά την ασφάλειά του, (την ιστορική του και την κοινωνική του εξασφάλιση), μέσω της κατασκευής -και της συστηματικής ανακατασκευής- ενός εκάστοτε πατέρα του -και των φερόμενων, ως των εντολών του.

Οι καλλιτέχνες αυτής της έκθεσης διεκδικούν ένα βήμα, προς την κατεύθυνση της διατύπωσης αυτού του ερωτήματος, μέσω της ριζικής διαφοροποίησης μεταξύ της προέλευσης ιδέας και του μεταγενέστερου τόπου, (της έκθεσης) στον οποίο η προέλευση μεταφέρεται.

Η ανάλυση του Αντώνη Κέλλη ορίζεται από την ιδέα ενός ανθρώπου που ζει στη φύση, χωρίς παραστάσεις της ανθρώπινης ιστορίας και αλλοτριώνεται από την πληροφορία, ερμηνεύοντας τη φύση, μέσα από τη διδασκόμενη ιστορία και το παρελθόν.

Η Βούλα Μασούρα, επιδεικνύοντας τη φθορά της ζωγραφικής από την παραμονή της στη γη, κάτω από συνθήκες υγρασίας και ζωϊκής διάβρωσης, επισημαίνει τον τόπο της προέλευσης ως αποφασιστικό, -μέσω των εκάστοτε ειδικών συνθηκών του- σε σχέση προς την ικανότητα της καλλιτεχνικής ιδέας να αποκαλύπτει μεταγενέστερα μια διαδικασία –και το λειτουργικό αποτέλεσμα της διαδικασίας.

Η Ευσεβία Μιχαηλίδου, μεταφέρει τα φυσικά αντικείμενα στις δικές τους, οργανικές διαμορφώσεις, που διεκδικούν να αποστασιοποιούνται από τις ενδεχόμενες καλλιτεχνικές συμπτώσεις τους και όπου συνεπώς, τείνουν να ανταποκρίνονται, στις αυτάρκεις ως προς την καλλιτεχνική ιστορία, δικές τους, φυσικές διατάξεις.

Ο Τάσσος Τριανταφύλλου μεταφέρει το αυτούσιο αποτύπωμα ενός συγκεκριμένου άλλου τόπου και προσδιορίζει την παρουσία αυτού του τόπου, μέσω της απουσίας του, που επισημαίνεται, από την αντιδιαστολή του, την σχεδόν αποστασιοποιημένη, ξένη λειτουργία του, μέσα στον τόπο της παρουσίας.

Διάρκεια 8 Μαρτίου – 14 Απριλίου 2007