Χρωματικές δομές – Μαρία Σπέντζα – 05/11/1984 – 28/11/84

Μαρία Σπέντζα
“Χρωματικές δομές”
5 – 28 Νοεμβρίου 1984

Στις 5 Νοεμβρίου στις 8 το βράδυ η Μαρία Δημητριάδη θα παρουσιάσει στην Μέδουσα Αίθουσα Τέχνης την έκθεση «Χρωματικές δομές» της Μαρία Σπέντζα.

Η Μαρία Σπέντζα γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Μετά τις σπουδές ζωγραφικής στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών 1949 – 1954 παρακολούθησε τα μαθήματα του Δ. Πικιώτη και του Ν. Χατζηκυριάκου – Γκίκα στη Σχολή Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ.

Στην Αίθουσα Τέχνης Μέδουσα παρουσιάζει τώρα τη δέκατη ατομική της έκθεση στο Αθηναϊκό κοινό με χρονολογική σειρά 1956, 1961, 1966,1970,1971, στο Παρίσι, 1976,1979,1980,1984. Τρείς από αυτές ήταν αναδρομικές, στο ΑΤΙ- Δοξιάδη στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών και στο Κολλέγιο Αθηνών – Ψυχικό και συμμετείχε σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό.
Έχει εκτελέσει τις διακοσμήσεις στο Πρόπυλο και στο Περιστύλιο β’ ορόφου στο Ζάππειο, τοιχογραφίες με ψηφιδωτό ή κεραμική σε διαμερίσματα κατοικιών και με γύψο και φύλλα χρυσού στο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στη Μύκονο.
Η ζωγραφική της διακρίθηκε στο Παρίσι με MEDAILLE BRONZE της ARTS-SCIENCES-LETTRES το 1964 και με MEDAILLE D’ ARGENT του SALON DEL’ ART LIBRE το 1965.

Έργα της βρίσκονται σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό. Από της αρχική της δουλειά με την παραστατικότητα της εικόνας, η Σπέντζα εντυπωσίασε το κοινό και τους τεχνοκριτικούς που επισήμαναν την κατανόησή της στα προβλήματα του μεγάλου ρυθμού, την καθαρά ζωγραφική αντίληψη της φόρμας, τη γνώση και τη συνθετική της οξύτητα στις αρχιτεκτονικές συσχετίσεις σχεδίου επιπέδων, την αντιμετώπιση τολμηρών χρωματικών συνδυασμών και τη σύγχρονη τεχνική της.

Στηριγμένη στην ευαισθησία αυτής της εικαστικής δομής, στις διαδοχικές φάσεις που ακολούθησαν την πορεία της δουλειάς της, αναθεώρησε και μετασχημάτισε με μεθοδολογική οργάνωση και εξελισσόμενες διεργασίες την τεχνική και μορφολογική της αισθητική σε αφαιρετικές και ανεικονικές αναφορές.
Στις «Χρωματικές δομές» τώρα στην Αίθουσα Τέχνης Μέδουσα, είναι έκδηλη η συνέχιση της εσωτερικής συνοχής της αισθητικής της και η ανανέωση και μετάπλαση των εκφραστικών μέσων και του οραματισμού της, διατηρώντας την ιδεολογική της θέση για το συνεχώς μεταβαλλόμενο παρόν