Αναδύσεις – Πραγματικότητες , 13/1/2005 – 12/2/2005

Αναδύσεις – Πραγματικότητες
Μπάμπης Βενετόπουλος, Μαριγώ Κάσση,
Βάλλυ Νομίδου, Στέργιος Στάμος
Επιμέλεια: Λίνα Τσίκουτα

 

13 Ιανουαρίου – 12 Φεβρουαρίου 2005

Η Μέδουσα Αίθουσα Τέχνης ανακοίνωσε και ξεκίνησε την περσινή χρονιά μια σειρά εκθέσεων σε συνεργασία με επιμελητές. Πρόκειται για ένα εγχείρημα, όπου κάθε χρόνο καλείται ένας επιμελητής να παρουσιάσει μια έκθεση προτείνοντας συγκεκριμένο θέμα και καλλιτέχνες. Πέρυσι στην εναρκτήρια έκθεση αυτής της σειράς η επιμελήτρια και τεχνοκριτικός Έφη Στρούζα, υπό τον τίτλο «Ψέματα και αλήθειες» παρουσίασε έργα των Γιώργου Γυπαράκη, Αννίτας Ξάνθου και Νάκη Ταστσιόγλου.
Φέτος η Μέδουσα θα παρουσιάσει την έκθεση «Αναδύσεις – Πραγματικότητες» την οποία επιμελείται η Δρ. Ιστορίας της τέχνης και επιμελήτρια της Εθνικής Πινακοθήκης Λίνα Τσίκουτα..Ο τίτλος παραπέμπει σε επεξεργασίες εξατομικευμένων υπαρξιακών ανησυχιών και διαπιστώσεων. Καταστάσεις βιωμένες, συνθήκες του νου και της ψυχής, που αναδύονται στην επιφάνεια, μέσα από εσώτερες διεργασίες. Το πρόβλημα του υπάρχειν, η διερεύνηση του νοήματος του είναι ο ιστός ανάπτυξης της έκθεσης. «Αναδύσεις» είναι οι επιλογές των υπαρξιακών ανησυχιών και ο εντοπισμός της θεματογραφίας τους. «Πραγματικότητες», το δεύτερο συνθετικό του τίτλου της είναι η κατάληξη των προσεγγίσεων των καλλιτεχνών στα συγκεκριμένα έργα, τα οποία αποτελούν τις υποκειμενικές πραγματικότητές τους. Πρόκειται για την εξατομικευμένη βιωμένη πραγματικότητα της ύπαρξής τους.
Η έκθεση «Αναδύσεις – Πραγματικότητες» παρουσιάζει τέσσερις σύγχρονους καλλιτέχνες, τους: Μπάμπη Βενετόπουλο (1973), Μαριγώ Κάσση (1953), Βάλλυ Νομίδου (1959) και Στέργιο Στάμο (1964), οι οποίοι αποκαλύπτουν, αναδύουν, ανασύρουν στην επιφάνεια τέσσερις διαφορετικές εκδοχές των εσώτερων υπαρξιακών «πραγματικοτήτων» τους.Με σειρά παρουσίασης στο χώρο της γκαλερί, η Μαριγώ Κάσση προτείνει μια εγκατάσταση από χειροποίητα, παιδικά, χάρτινα φουστανάκια, που αιωρούνται στην οροφή της εξωτερικής αίθουσας, ενώ μέσα από ένα απαλό θρόισμα ανακινούν μνήμες της παιδικής ηλικίας. Είναι η μνήμη στην πορεία της ύπαρξης και η συνείδηση του χρόνου σ’ αυτή.Στην εσωτερική αίθουσα η Βάλλυ Νομίδου παρουσιάζει ένα περιβάλλον από δύο γλυπτές φιγούρες από πλαστικοποιημένη χαρτόμαζα σε φυσικές διαστάσεις. Πρόκειται για δύο καθιστά παιδιά, σε απόλυτα φυσικές στάσεις, που «υπομένουν» με τα μάτια κλειστά. Είναι η σιωπηλή ενδοσκόπηση μιας υπαρξιακής διαδικασίας και η αντιθετική – λόγω του νεαρού της ηλικίας – διάσταση της αυτογνωσίας.
Ο Στέργιος Στάμος στον ίδιο χώρο δημιουργεί μια εγκατάσταση από ένα φωτεινό Π , που στο εσωτερικό του φιλοξενεί μια σκάλα, της οποίας τα 9 σκαλοπάτια κινούνται σε διαφορετικούς χρόνους. Στις εσωτερικές φωτεινές πλευρές του Π αποτυπώνεται απόσπασμα από την Οδύσσεια στα αρχαία ελληνικά, ενώ ένας καθρέφτης από ψηλά πολλαπλασιάζει το είδωλο. Με ανεικονικό και καθαρά εννοιολογικό τρόπο «αναπαριστά» αναγωγικά – με κείμενο, κίνηση, ψευδαίσθηση – την Οδύσσεια του Ανθρώπου, την συνείδηση, του αγώνα του και της περιπλάνησής του.
Τέλος ο βενιαμίν της έκθεσης ο Μπάμπης Βενετόπουλος στο βάθος της αίθουσας, μέσα σε μικρή αποθήκη «προσαρμόζει» μια νέα εκδοχή της αισθητικής του θεώρησης περί εγκλεισμού, φυλακής, παραμόρφωσης και κλειστοφοβικού χώρου. Κυρίως όμως προσεγγίζει την επίδραση του χρόνου στην ανθρώπινη οντότητα. Είναι το αέναο πέρασμα, από το νεανικό σώμα στο γερασμένο και το αντίθετο. Είναι η φθορά του σώματος και η καταστροφή του πνεύματος. Στην έκθεση αντιπροσωπεύει την υπαρξιακή διάσταση της αγωνίας και της τραγικότητας.
Η έκθεση εγκαινιάζεται την Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2005 στις 8 το βράδυ. Η διάρκεια της είναι μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου .Την έκθεση συνοδεύει δίγλωσσο έντυπο με θεωρητικά κείμενα και φωτογραφίες των έργων, καθώς και εμπεριστατωμένο δίγλωσσο C.D με την εξέλιξη της δημιουργικής πορείας των καλλιτεχνών και την προβολή της έκθεσης.

Δρ. Λίνα Τσίκουτα Δειμέζη
Ιστορικός τέχνης
Επιμελήτρια στην Εθνική Πινακοθήκη