Βούλα Μασούρα ,19/11/1990 – 15/12/1990

Ατομική έκθεση της Βούλας Μασούρα εγκαινιάζεται την Δευτέρα 19 Νοεμβρίου και μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου στην γκαλερί Μέδουσα.

Η καλλιτέχνης με σπουδές στην Γερμανία, Αυστρία και Γαλλία και με πολλές εκθέσεις ατομικές και ομαδικές, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό εκθέτει δουλειά της των τελευταίων τεσσάρων χρόνων.

Το έργο της παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, γιατί σ’ αυτό… “με την χρησιμοποίηση όλων των δυνατοτήτων της υφαντικής, της πλαστικής και της ζωγραφικής φτάνει σε διατυπώσεις που κυριολεκτικά παρασύρουν τον θεατή”, όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο καθηγητής Χρήστος Χρήστου στον πρόλογο του καταλόγου που πρόσφατα τυπώθηκε με ευκαιρία την έκθεση.

Στον ίδιο κατάλογο ο γνωστός Ιταλός τεχνοκριτικός Juliano Serafini σε αναλυτική μελέτη του σημειώνει: “Σήμερα το στημόνι και το υφάδι, παραμένοντας η βασική δομή της δουλειάς της έγιναν το υπόβαθρο στοιχείων που προεξέχουν σε κατασκευές διαρκώς πληρέστερες και περιπλοκότερες. Συχνά το υπόστρωμα διαθέτει προσθήκες που ξεπερνούν τα καθορισμένα όρια της συμβατικής αισθητικής και διαρθρώνεται σύμφωνα μ’ ένα σαφές κατασκευαστικό σχέδιο σε θαυμαστές αρχιτεκτονικές συλλήψεις”.

Σίγουρα αυτό το προς τα έξω ξεχείλισμα του έργου σηματοδοτεί την έξοδο από το ιστορικά καθορισμένο σχήμα. Αποτελεί όμως επίσης και μια επιπλέον επιβεβαίωση της μεταπλαστικής και αναπαραγωγικής δύναμης που η Μασούρα μπόρεσε να προσδώσει στην ύλη, ζώσα οντότητα της οποίας η υπερβολική ανάπτυξη είναι τώρα πια πολύ κοντά στην απόλυτη πλαστική ιδέα όπου ο χώρος της τέχνης και ο χώρος της πραγματικότητας μπορούν επιτέλους να συμπέσουν.

Διάρκεια έκθεσης: 19 Νοεμβρίου – 15 Δεκεμβρίου 1990