“Διάφανος χρόνος” – 05/02/2015- 07/03/2015

Έλλη Κουτσουκέλλη
“Διάφανος χρόνος”
Ζωγραφική
Επιμέλεια έκθεσης και εντύπου: Ελισάβετ Πλέσσα
5 Φεβρουαρίου – 7 Μαρτίου 2015

Την Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου στις 8 το βράδυ η Μαρία Δημητριάδη θα παρουσιάσει στην Μέδουσα Αίθουσα Τέχνης την πρώτη ατομική έκθεση της Έλλης Κουτσουκέλλη.

Η Έλλη Κουτσουκέλλη, παρουσιάζει 30 έργα με μελάνι σε χαρτί μεγάλων διαστάσεων και με θεματική αφετηρία όψεις και εσωτερικά ιστορικών κτιρίων. Το μελάνι στα έργα αυτά χρησιμοποιείται με το βάρος του λαδιού, σε συμπαγείς πάστες που αναδεικνύουν τα ίχνη μιας χειρονομιακής ζωγραφικής. Το άσπρο του χαρτιού, το μοναδικό φόντο των συνθέσεων αυτών, υποδύεται ένα απόλυτο φως που μπαινοβγαίνει αμείλικτο στα χαλάσματα ναών και σπιτιών και τα εξαϋλώνει προβάλλοντας στις μαύρες επιφάνειές τους τη δύναμη μιας μετέωρης ομορφιάς. Αποκαλύπτοντας τις κρυφές δομές του μελανιού, που εδώ ταυτίζονται με τους φθαρμένους σκελετούς των αρχιτεκτονημάτων, τα έργα αυτά περνούν από την αφαιρετική αναπαράσταση της εξωτερικής πραγματικότητας στη μνημειακή απόδοση μιας εσωτερικής θέασης του κόσμου.

Η Έλλη Κουτσουκέλλη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1984. Σπούδασε ζωγραφική από το 2002 μέχρι το 2008 στην Σχολή Καλών Τεχνών τoυ Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από όπου αποφοίτησε με άριστα. Από το 2009 μέχρι το 2011 συνέχισε τις σπουδές της σε μεταπτυχιακό επίπεδο με υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση στη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου (Edinburgh College of Art – University of Edinburgh). Η δουλειά της έχει τιμηθεί με το Andrew Grant Prize (2010) και έχει επίσης λάβει τις υποτροφίες Barns Graham (2010) και John Kinross (2011) από τη Βασιλική Ακαδημία της Σκωτίας για την έρευνα και παραγωγή καλλιτεχνικού έργου στη Φλωρεντία. Το 2010 ήταν Αrtist in Residency στο John David Mooney Foundation, στο Σικάγο. Έχει πάρει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα(Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Μακεδονικό Μουσείο, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών) και στο εξωτερικό (Σικάγο, Εδιμβούργο, Λίβερπουλ, Λονδίνο). Έργα της ανήκουν στις μόνιμες συλλογές της Βασιλικής Ακαδημίας της Σκωτίας και του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης. To 2014 πραγματοποίησε ατομική παρουσίαση της ενότητας των έργων της «Μεταμορφώσεις του Φωτός» (επιμέλεια: Χαρά Καλαϊτζίδου), στο Δημοτικό Σχολείο Φαλατάδου, Φεστιβάλ Τήνου.

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Παρασκευή 11:00 –14:30 & 18:30 – 21:30 & Σάββατο 11:00 – 15:00