«Αναγραφές» , 12/03/2009 – 25/04/2009

Την Πέμπτη 12 Μαρτίου στις 8 το βράδυ η Μαρία Δημητριάδη θα παρουσιάσει στην Μέδουσα Αίθουσα Τέχνης την τελευταία δουλειά του Στέργιου Στάμου
με τίτλο «Αναγραφές».

Στην έκθεση «Αναγραφές», παρουσιάζονται 6 κεντρικά έργα που διακατέχονται από τις ίδιες αρχές. Πρόκειται για κατασκευές στο χώρο, επιδαπέδια έργα, επιτοίχιες μεγάλες συνθέσεις και ανεξάρτητα έργα.

Τα έργα χαρακτηρίζονται από το εύληπτο εννοιολογικό τους πλαίσιο, την αισθητική δεινότητα και την κατασκευαστική τους αρτιότητα. Η φόρμα υποτάσσεται στην απόδοση της έννοιας με βασικές παραμέτρους την παράθεση κειμένων και την έντονη χρήση φωτός. Τα κείμενα, που αναγράφονται στις επιφάνειες των έργων προς δημόσια ανάγνωση, είναι κείμενα εμβληματικά, φιλοσοφικά, θρησκειολογικά, λογοτεχνικά ή χειρόγραφα απλών ανθρώπων, με κοινωνιολογικό, πολιτικό ενδιαφέρον.

Στο μεγάλων διαστάσεων επιδαπέδιο έργο, μαζί με το σχήμα του σταυρού και της ημισελήνου αντιπαρατίθενται κείμενα από την Αποκάλυψη και το Κοράνι αντίστοιχα. Το έργο « Ο δρόμος για το σπίτι του καλλιτέχνη» με το νέον, αναγωγικά, παραπέμπει στην οδό ονείρων, την οδό του προβληματισμού , την οδό της δημιουργίας, ενώ παράλληλα εκτίθεται και το αρχικό σχέδιο του έργου.

Στο επιτοίχιο, σε μορφή φρίζας, συνυπάρχουν κείμενα- βεβαιώσεις νομιμοφροσύνης του 1952-1953, στα πλαίσια προσλήψεων, χειρόγραφα υπό την μορφή παπύρου,
μαζί με την φωτογραφία κάθε ανθρώπου και ένα φωτάκι που λειτουργεί ως μνήμα ενός εκάστου. Στο έργο με το ιατρικό ράφι με τα μπουκαλάκια του ορού, με ιαπωνικά ποιηματάκια, ο καλλιτέχνης αναφέρεται στη χαρά της ζωής και σε υπαρξιακά ζητήματα σε σχέση με τη ίδια τη ζωή. Τέλος το «Παγκάκι» παραπέμπει στον έρωτα, στον Ρωμαίο και στην Ιουλιέτα, με αναγραφή του κορυφαίου διαλόγου του Σαίξπηρ, πάνω στις ράβδους από νέον, από τις οποίες ουσιαστικά σχηματίζεται το παγκάκι.

Κείμενο και φως στην υπηρεσία της μορφής, προς επίρρωση της έννοιας χρησιμεύουν στον Στέργιο Στάμο για τη δημιουργία λιτών, μινιμαλιστικών, αισθητικών δημιουργιών με έντονο υπαρξιακό, νοηματικό πλαίσιο.

Ο Στέργιος Στάμος γεννήθηκε το 1964, σπούδασε στην Σχολή Καλών Τεχνών Θεσσαλονίκης στο εργαστήριο του Β. Δημητρέα (1984-1989), ενώ ζει και εργάζεται στα Τρίκαλα. Έχει παρουσιάσει το έργο του σε περισσότερες από 10 ατομικές εκθέσεις, ενώ έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις.

Ώρες λειτουργίας 11:00 – 14:00 & 18:30 – 21:30