Μάριος Λοϊζίδης Συνδυασμοί για ενατένιση – 26/03/1984 – 28/04/1984

Συνδυασμοί για ενατένιση
Μάριος Λοϊζίδης
26 Μαρτίου – 28 Απριλίου 1984

Στις 26 Μαρτίου η Αίθουσα Τέχνης «Μέδουσα» παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Αθήνα σε ατομική έκθεση με τον γενικό τίτλο «Συνδυασμοί για ενατένιση», του ζωγράφου Μάριου Λοϊζίδη.

Ο Λοϊζίδης γεννήθηκε στην Λευκωσία της Κύπρου, σπούδασε τέχνη στο ST. MARTIN’S SCHOOL OF ART & GRAFTS του Λονδίνου (1951-1954), όπου ειδικεύτηκε στη ζωγραφική και τη Λιθογραφία. Από το 1962 ζει, εργάζεται στην Ελλάδα, στην Ύδρα, και είναι από αυτή την ημερομηνία που, όπως ο ίδιος πιστεύει, η καθαυτό εξέλιξη του έργου του αρχίζει και η περίοδος των πιο σημαντικών του εκθέσεων. Έχει ως τώρα εκθέσει στην RERFERN Gallery, και στο Ινστιτούτο Συγχρόνων Τεχνών, I.C.A., του Λονδίνου ατομικά, επίσης στο Μόντρεαλ, Τορόντο και σ’ άλλες πόλεις του Καναδά, στην Κύπρο σε ατομική που διοργάνωσε η Μορφωτική Υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας (της Κύπρου) και πιο πρόσφατα τρείς φορές στις Βρυξέλλες (1975,78,80) και πάλι σε ατομικές. Επίσης έχει λάβει μέρος σε ομαδικές στο εξωτερικό και στην Ελλάδα και έργα του υπάρχουν σε πολλές ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές.

Στην εισαγωγή που έγραψε η Ιστορικός Τέχνης Αθηνά Σχινά για την έκθεση αυτή, λέει μεταξύ άλλων:

“Αυτή την αίσθηση του απείρου που αποπνέουν οι πίνακες του Λοϊζίδη, με την αλληλοπεριχωρούμενη πλαστική διακρίβεια των συνειρημένων επιπέδων της φόρμας, αναλαμβάνει κυρίως να την διεκπεραιώσει το φως μέσα από τις σχηματικά προβαλλόμενες καμπύλες και τις ενορχηστρωμένες αντιθέσεις των καθέτων, οριζοντίων και διαγώνιων τομών – χασμάτων. Μέσα από την επαλληλία πρισματικών φακών, το συλλαβικά διαβαθμισμένο φως γίνεται φύση, συνείδηση κι ειδοποιός διαφορά ανάμεσα στην παρουσία και την απουσία, το ορατό και το αόρατο, την σύλληψη και το ανέκφραστο, προτείνοντας μας εναγώνια υπαρξιακά ερωτήματα”.