Βάσω Αβραμοπούλου – 16/05/1988 – 04/06/1988

Βάσω Αβραμοπούλου
«Ιχνογραφήματα»
16 Μαΐου – 4 Ιουνίου 1988

Την Δευτέρα 16 Μαΐου στις 8 το βράδυ, εγκαινιάζεται η πρώτη ατομική έκθεση της Β. Αβραμοπούλου με τίτλο «Ιχνογραφήματα», στην Αίθουσα Τέχνης Μέδουσα.
Η καλλιτέχνης, η οποία κινείται στα πλαίσια της Ελάχιστης τέχνης παρουσιάζει – μεταξύ άλλων – 15 κατασκευές/στήλες, ύψους 2 μέτρων, δουλεμένες με μολύβι και γραφίτη πάνω σε χαρτί.

Η ιστορικός της τέχνης Αθηνά Σχινά, στον πρόλογο του καταλόγου της έκθεσης, επισημαίνει για το έργο της:
“ Σχετικά με την έκθεση της Βάσως Αβραμοπούλου, οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι στην Ελλάδα δεν έχουμε συνειδητούς εκπροσώπους της Ελάχιστης τέχνης, ή κι αν έχουμε, αμφιβάλλω αν αυτοί μετριούνται στα δάχτυλα τους ενός χεριού. Όταν λέω συνειδητούς, δεν εννοώ φυσικά μιμητές, αλλά δημιουργούς, που να πρεσβεύουν με προσωπικό και πρωτότυπο τρόπο κάποιες εκδοχές αξιοποίησης ορισμένων συντεταγμένων του Μινιμαλισμού.
Η ιδιοτυπία της γραφής της έγκειται στη ρυθμική και ρυθμιστική διαλεκτική τονικότητα του ίχνους, το οποίο περιστατώνεται με πυκνώσεις και αραιώσεις της ποιοτικής και ποσοτικής του αξίας, εισβάλλοντας στη συνέχεια προσμετρήσιμες χωροβατικές σχέσεις με αναγωγικές αριθμητικές και πλαστικές συναρτήσεις. Η σηματοδοτούμενη – μέσω του γραφισμού – και αυτοαναιρούμενη αναγλυφικότητα του πεδίου, ενός επικού ασκητικού πεδίου, αυστηρά και ακεραιωμένα διατυπωμένου, προσχηματίζει, συστήνει και συντονίζει έναν πάλλοντα αντιστικτικό χώρο, ο οποίος εντέλλεται να υποστασιοποιήσει την Έννοια της τάξης (και όχι της ιεράρχησης) κάποιων γεωμετρικών ή γεωμετριζόντων μοτίβων, τα οποία αρθρώνονται μέσα από τη δισυπόστατη περιοδικότητα της κανονικότητάς τους”.