Γιώργος Καζάζης- Ζωγραφική – 21/05/1989 – 03/06/1989

Γιώργος Καζάζης
Ζωγραφική
21 Μαΐου – 3 Ιουνίου 1989

Στις 21 Μαΐου στις 8 το βράδυ η Μαρία Δημητριάδη θα παρουσιάσει Δτην Μέδουσα Αίθουσα Τέχνης την τελευταία δουλειά του Γιώργου Καζάζη.

Μια εντελώς διαφορετική αντίληψη του τοπίου μας προσφέρεται από τον Γιώργο Καζάζη.Η παλαιότερη δουλειά του καλλιτέχνη βασιζόταν σε παλιές φωτογραφίες και αποτελούνταν από ποικίλες τοποθετήσεις δυναμικών αφηρημένων σχημάτων που επαναδημιουργούσαν ρυθμούς της αρχικής τους έμπνευσης. Η νέα δουλειά του Καζάζη, ενώ διατηρεί την αφηρημένη φόρμα, είναι περισσότερο αφηγηματική με τον τρόπο που προσδιορίζει αφ’ ενός το φυσικό τοπίο και αφ’ ετέρου τον εσωτερικό χώρο με μια πολύ έντονη χρωματική κλίμακα.

Ο Καζάζης δημιουργεί σε αρκετά έργα την ψευδαίσθηση τεράστιων εσωτερικών χώρων μέσα από εναλλασσόμενες κάθετες και οριζόντιες γραμμές. Δωμάτια πανύψηλα και άπειροι διάδρομοι δονούνται από κατακόκκινους τοίχους και μαβιά πατώματα. Οι παχιές επιφάνειες πάλλονται από τον ρυθμό της γρήγορης κίνησης της σπάτουλας.
Ένα πεδίο λαμπρού χρώματος γεμίζει τα πανέμορφα θαλασσινά τοπία. Πορτοκαλοκόκκινα σχήματα που θυμίζουν νησιά επιπλέουν σε μια ταραγμένη σκούρα μπλε θάλασσα. Έντονο γαλάζιο κυνηγά μεγάλα κάτασπρα και λαμπυρίζοντα κύματα που σκάνε στην παραλία. ‘Ωχρες καίνε την πλούσια υφή της επιφάνειας της παραλίας. Ο καλλιτέχνης προσθέτει υφασμάτινο κολλάζ και impasto για να κατασκευάσει άγριες, ανόμοιες επιφάνειες, εμπλουτίζοντας την υφή και την ομορφιά των πινάκων.
Ο Καζάζης σπούδασε στην ΑΣΚΤ με καθηγητές τον Γιώργο Μαυροϊδη και τον Νίκο Κεσσανλή. Η παρούσα έκθεση είναι η δεύτερη ατομική του.