Ζωγραφική, 14/11/2002 – 18/01/2003

Την Πέμπτη 14 Νοεμβρίου στις 8 το βράδυ η Μαρία Δημητριάδη θα παρουσιάσει στην Μέδουσα Αίθουσα Τέχνης την τελευταία δουλειά του Κώστα Λευκόχειρ.

“To ότι ο Κώστας Λευκόχειρ ασπάστηκε τη ζωγραφική εις βάρος οποιασδήποτε άλλης έκφραστικής τέχνης δεν είναι καθόλου τυχαίο. Ο καλλιτέχνης καλλιεργεί με το φως – από το οποίο τρέφεται κυριολεκτικά κάθε ζωγραφικό έργο – μια σχέση ιδιόρρυθμη και άκρως εχέμυθη. Ο δεσμός τούτος εκδηλώθηκε ποικιλοτρόπως, ανάλογα με τις περιστάσεις, και ποτέ δεν διαψεύστηκε.

Η εγγεγραμένη εις βάθος φωτεινή πηγή υπήρξε ανέκαθεν ένα προνομιούχο τοπίο εστίασης και απέδωσε στο σύνολο του έργου καθώς και σε κάθε ξεχωριστή πραγματοποίηση, την πρωταρχική τους σημασία.
΄Ετσι οικοδομώντας ένα πολύ προσωπικό έργο, στα σύνορα της απεικόνισης και των άυλων διαστημάτων και στα εσωτερικά μιας ζώνης, όπου ουδεμία αλήθεια υλική ή πνευματική δεν αναμένει να γίνει αντικείμενο απαρνήσεως αλλά, τουναντίον, ανευρίσκει πρωτότυπες αρμονίες φιλικής συνεστίασης και γαλήνευσης, ο Κώστας Λευκόχειρ το εμπότισε με ένα ανιχνεύσιμο πνεύμα, προσεγγίζοντας τα έγκατα της τέχνης και της ύπαρξης.”

Απόσπασμα κειμένου του Claude Lorent. Κριτικός τέχνης (A.I.C.A)- Διευθυντής σύνταξης του περιοδικού τέχνης ART ET CULTURE (Βρυξέλλες)

Μεταφορά από τα Γαλλικά:Αχιλλέας Ρούκας.