Ζωγραφική , 26/09 – 27/10/1984

Την Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου η Μέδουσα Αίθουσα Τέχνης παρουσιάζει την τελευταία δουλειά του Μάριου Πράσινου.

Ο Μάριος Πράσινος γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη στις 12 Αυγούστου του 1916 από Έλληνες γονείς. Έζησε στη Γαλλία από 6 χρονών αφού ακολούθησε τον πατέρα του εξόριστο για πολιτικούς λόγους.
Σπουδές στην Σχολή Ανατολικών Γλωσσών και στην Φιλολογία. Οι σπουδές του του αφήνουν μια γεύση λιγότερο παράδοξη από όσο φαίνεται (όταν είναι κανείς ζωγράφος). Για τα προβλήματα έκφρασης.
Το 1934 η συνάντηση με τους σουρεαλιστές, μόλις ανακάλυπταν τα γραπτά της αδελφής του GISELE που ήταν τότε 14 ετών του ενδυναμώνει το ενδιαφέρον του για το κίνημα. Η βιβλιοθήκη του πατέρα του πλήρες όσο αφορούσε τη σύγχρονη λογοτεχνία τον είχε εκ προοιμίου εξοικειώσει με τους ποιητές και τους ζωγράφους που συνεχίζει μέχρι και σήμερα να τους θεωρεί μεταξύ των μεγαλύτερων δημιουργών της εποχής τους. Παρ’ όλα αυτά όντας στα 18 του χρόνια δεν θα συμμετάσχει ενεργά στο σουρεαλιστικό κίνημα. Προσπαθεί μάλιστα μετά το 1940 (στρατευμένος ως εθελοντής το 1939) να γυρίσει την πλάτη του σ’ εκείνο που θεωρούσε πολύ «λογοτεχνικό» μέσα στην ζωγραφική του μέχρι να περάσει μια μικρή περίοδο “αφηρημένη” μεταξύ 1947-1949.
Το 1950-1951 τον ίδιο χρόνο που επιστρέφει το θέμα (LE TROUPEAUX) και που γίνονται τα πρώτα 150 χαρτόνια για ταπισερί που εκτελούνται την ίδια στιγμή ανακαλύπτει την EYGALIERES και φτιάχνει το σπίτι όπου ζει μέχρι σήμερα, αρχίζει τα πρώτα μεγάλα σχέδια, τοπία, άσκηση τόσο σημαντική στα μάτια του, που ποτέ δεν εγκατέλειψε.
Προς το 1936 ο Μάριος Πράσινος μυήθηκε στην ξυλογραφία για να εκτελέσει εικονογραφήσεις σε βιβλία μεγάλης κυκλοφορίας.
Το 1942 έμαθε χαλκογραφία και πυρογραφία με τη βοήθεια ενός οδηγού πάντα σ’ αυτή την κατεύθυνση. Δεν είναι παρά αργότερα που θα πάρει αυτές τις εμπειρίες στα σοβαρά και θα εικονογραφήσει η QUENEAU SARTRE, EDGAR POE, RIMPAUB.
Ο Μάριος Πράσινος γοητευμένος από το θέατρο από την παιδική του ηλικία σύχναζε στο ατελιέ του (CHARLES DULLIN χάριν της φιλίας μαθητών του πατέρα του που δούλευαν εκεί) το 1947 είχε δεχθεί να συνεργασθεί στο πρώτο Φεστιβάλ της Αβινιόν, δημιουργημένο από τον JEAN VILLAR για τα κοστούμια του TOBIA και SARA του PAUL CLAUBEL θα κάνει κι άλλες σκηνογραφίες για τον JEAN VILLAR, τον Μάκβεθ του VERDI στη Σκάλα το 1964. Σκηνογραφεί επίσης τρία μπαλέτα για διάφορους χορογράφους.
Από το 1951 η εργασία του Μάριου Πράσινου μπορεί να χωρισθεί σε τρεις περιόδους. Τοπία, αποκλειστικά μέχρι το 1960 όπου τα μπουκέτα προαναγγέλλουν τη συνέχεια στα πορτραίτα: BESSIE SMITH από το 1962-1964: PRETEXTAT (ο παππούς ) από το 1964 έως το 1074, στα “Τουρκικά Τοπία” από το 1970 PROPROTEXTAT (ο σκύλος) και PERETEXTAT (ο πατέρας) από το 1971.
Οι πίνακές του σχεδόν όλοι έχουν γίνει σε μαύρο-άσπρο – το χρώμα δεν εξαιρείται στο έργο του Μάριου Πράσινου (π.χ. στις ταπισερί παίζει ένα μεγάλο ρόλο) αλλά δεν μεσολαβεί χωρίς σοβαρό λόγο. Προβάλει από χρωματικές σταγόνες καθέτως (ο πίνακας επίπεδος) ή οριζοντίως.
Οι διάφορες καταστάσεις του ζωγράφου σε σχέση με τον πίνακά του θα φέρουν διάφορα αποτελέσματα στην όψη του έργου. Ιδιαιτέρως στα πρόσφατα σχέδια η συστηματική εικονογράφηση των περιθωρίων.
Το 1971, ο Μάριος Πράσινος εκδίδει το “EMPREINDRE” όπου προσπαθεί να εξηγήσει την επιλογή που κάνει για τα αριθμημένα χαρτόνια μήτρα ανεξάντλητη για να πραγματοποιήσει τις ταπισερί του διότι επιμένει να θεωρούνται σαν πολλαπλά.
Το 1973 εκδίδονται τα “PRETEXTATS” τα οποία προσπαθούν να περιγράψουν την παραλειπόμενη ζώνη η οποία βρίσκεται ανάμεσα στο ζωγράφο και την ζωγραφική του, η ιστορία της εικόνας η οποία φεύγει από το ζωγράφο και εγκαθίσταται ως ζωγραφική.
Ο Μάριος Πράσινος ομολογεί ότι δεν του αρέσει πολύ μια ζωγραφική δεν θα ήταν άλλο από μια τακτοποίηση από φόρμες και χρώματα. Από το καλοκαίρι του 1975 εργάσθηκε στο ΕΧ “μεγάλα Τουρκικά τοπία” που του φαίνονται η κατάληξη αυτού του θέματος και σε πολλά μεγάλα σχέδια από φιγούρες και λόγους.
Στην έκθεσή του στην Μέδουσα Αίθουσα Τέχνης θα παρουσιάσει μια σειρά από 10 ζωγραφικές σε χαρτί με θέμα το δέντρο.

Διάρκεια έκθεσης: 26 Σεπτεμβρίου – 27 Οκτωβρίου 1984.

Συγχρόνως παλιότερη δουλειά του Μάριου Πράσινου θα παρουσιάσει το Γαλλικό Ινστιτούτο.