Ζωγραφική – 30/03/1981 – 18/04/1981

Δανιήλ
Ζωγραφική
30 Μαρτίου – 18 Απριλίου 1981

Στην Αίθουσα Τέχνης Μέδουσα, αρχίζει από 30 Μαρτίου η έκθεση των πρόσφατων έργων του ζωγράφου Δανιήλ, που από το 1954 ζει και εργάζεται στο Παρίσι.

Ο Δανιήλ είναι πολύ γνωστός στην Ελλάδα και στις άλλες χώρες της Ευρώπης από τις ατομικές εκθέσεις και τη συμμετοχή του σε ομαδικές και διεθνείς εκθέσεις.
Τεχνοκριτικοί διεθνούς φήμης έχουν δημοσιεύσει άρθρα και κριτικές για τα έργα του σε πολλές εφημερίδες και περιοδικά. Στην αναδρομική έκθεση του Δανιήλ στο Γαλλικό Ινστιτούτο της Αθήνας τον Μάιο του 1977, που περιελάμβανε έργα του από το 1961-1977 είχαμε την ευκαιρία να δούμε τα πιο χαρακτηριστικά έργα αυτής της περιόδου και να επισημάνουμε τις συνεχείς αναζητήσεις μιας νέας και σύγχρονης πλαστικής γλώσσας, την έντονη εκφραστικότητα των έργων και την ιδιόμορφη προσωπικότητα του Δανιήλ.
Το 1979 στην έκθεση των νεανικών του έργων στο Πολυπλάνο, της περιόδου 44-54 ανακαλύψαμε την άγνωστη πτυχή των πρώτων έργων του Δανιήλ. Έργα τολμηρά, και πρωτοποριακά αν σκεφτεί κανείς το τότε καλλιτεχνικό ελληνικό κλίμα, φορτισμένα με την προσωπική ευαισθησία του Δανιήλ και τις πλαστικές αναζητήσεις που από τότε βρίσκονται συνέχεια στη κατοπινή εργασία του.

Τα έργα που παρουσιάζει τώρα στην Αίθουσα Τέχνης Μέδουσα είναι μια επιλογή από την εργασία των 2 (δύο) τελευταίων χρόνων. Η προηγούμενη εργασία του Δανιήλ γνωστή στην Αθήνα, αναφερόταν στις διαλεκτικές σχέσεις Τοίχου – κινητού πίνακα, και η τωρινή δουλειά του απόσταγμα της προηγούμενης έχει σαν αντικείμενο τη διαλεκτική του φωτός – και του ζωγραφικού χώρου.
Με πολύ λιτά μέσα, που χαρακτηρίζουν συνέχεια όλη τη δουλειά του Δανιήλ, πάνω στο απέριττο καναβάτσο, δημιουργεί ένα άπειρο χώρο. Ένα προσεκτικό βλέμμα ανακαλύπτει τη γένεση του έργου, και μαζί μεταφέρεται σε χώρες περισυλλογής και έκστασης.
Έργα πρωτοποριακά και ταυτόχρονα φορτισμένα με τις καταβολές της καλλιτεχνικής μας παράδοσης.
Ο Δανιήλ είναι επίσης γνωστός για τη θεωρητική δουλειά του πάνω σε προβλήματα που αφορούν την τέχνη. Το 1973 εκδόθηκε το βιβλίο του «Η ζωγραφική πράξη και σκέψη», έκανε επίσης διαλέξεις και έγραψε άρθρα για θέματα Τέχνης.