Λυδία Βενιέρη – 05/12/1988 / 30/01/1989

Λυδία Βενιέρη
Γλυπτική – Ζωγραφική
5 Δεκεμβρίου 1988 – 30 Ιανουαρίου 1989

Την Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου στις 8 το βράδυ, η Αίθουσα Τέχνης Μέδουσα θα παρουσιάσει έργα της Λυδίας Βενιέρη. Η νεαρή καλλιτέχνης ζει και εργάζεται στο Παρίσι. Εκεί άρχισε την καριέρα της, από το 1986. Στην Ελλάδα θα είναι η πρώτη φορά που θα παρουσιάσει έργα της σε ατομική έκθεση. Η έκθεση που έχει τίτλο “Ανεμο Ιγερέγια” περιλαμβάνει γλυπτά και ζωγραφικά έργα. Δύο ξεχωριστοί κόσμοι ενώνονται κάτω από τον τίτλο αυτό.

Τα γλυπτά της, μικτή τεχνική από γύψο ή τσιμέντο, συνθετικές ύλες, πολυεστέρα και χρώματα, είναι ένας ενδιάμεσος κόσμος ονειρικός, αποτελεούμενος από θεότητες και δαίμονες, συμβολικές μορφές και ήρωες. Κινητικά και ζωντανά, φέρουν απάνω τους τη δική τους ιστορία, με προκλητικό πάθος, ιδιαίτερη έκφραση και μορφή. Ερείπια, που ζωντανεύουν σαν ξεχασμένοι θεοί, ζωόμορφα τέρατα με κοσμογονική ενέργεια, καταλαμβάνουν το χώρο με μια αντίληψη που θέλει τη μυθολογία σαν την πιο προσιτή αλήθεια.
Η ζωγραφική της αντίθετα, είναι περισσότερο ανθρωποκεντρική μια και πρόκειται ουσιαστικά για πορτραίτα μυστήρια και σκοτεινά, πορτραίτα ανθρώπων που κρύβουν μια κάποια αποκάλυψη που έχουν δεχθεί.
Τραγικά και κωμικά, με συγκινητικό στόμφο και μουσειακό χαρακτήρα, παίρνουν την θέση τους δίπλα στα γλυπτά ωστόσο μόνο το μπαρόκ στοιχείο και τα πλούσια χρώματα είναι κοινά στις δύο δουλειές.

Η Λυδία Βενιέρη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1964. Έκανε την πρώτη της ατομική έκθεση στην Γκαλερί SAMY KINGE στο Παρίσι το 1986, ενώ το 1987 παρουσίασε μια σειρά από γλυπτά της στο κέντρο Ζωρζ Πομπιντού, στα πλαίσια της έκθεσης που έγινε για τον εορτασμό των δέκα χρόνων του κέντρου. Το 1988 εξέθεσε στην γκαλερί Νίκη Ντιάνα Μαρκουάρντ και στη συνέχεια παρουσίασε έργα της στην FIAC με την γκαλερί SAMY KINGE. Έχει λάβει επίσης μέρος σε πολλές συλλογικές εκθέσεις και σαλόνια όπως, στο SALON DE MAI, στο GRAND PALAIS, στην BIENNALE νέων στη Θεσσαλονίκη, στο Πανελλήνιο, στο SALON MONTROUGE, στην έκθεση Ελλάδα και Αθλητισμός κ.α.

Διάρκεια έκθεσης μέχρι 30 Ιανουαρίου 1989