Μαρία Ζιάκα – 14/05/1986 – 07/06/1986

Μαρία Ζιάκα
Ζωγραφική
14 Μαΐου – 7 Ιουνίου 1986

Την Δευτέρα 14 Μαΐου, στις 8 το βράδυ, εγκαινιάζεται στην Αίθουσα Τέχνης Μέδουσα, η έκθεση της Μαρίας Ζιάκα.

Τοπία, φιγούρες και άλλες συνθέσεις δουλεμένες με την τεχνική του παστέλ αλλά και με άλλες μικτές τεχνικές.
Με κυρίαρχο στοιχείο την αφαιρετική αντίληψη, η Μαρία Ζιάκα δουλεύει από τη φύση. Αυτό δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι αρχίζει και τελειώνει το έργο μπροστά στο “μοντέλο”. Όπως γράφει η ίδια σε σημείωμα γι’ αυτήν την ενότητα δουλειάς:
“Με απασχολεί πάρα πολύ η σχέση του “εσωτερικού” με το “εξωτερικό”. Ο Καντίνσκι έχει περιγράψει πολύ παραστατικά τη διαφορά της βίωσης ενός δρόμου μέσα από ένα παράθυρο, από τη βίωση του ίδιου δρόμου κατά τον περίπατο. Υπάρχει όμως και κάτι ακόμα: η ίδια η αντίθεση των δύο βιωμάτων πχ. Του ισχυρά φωτισμένου και του σκοτεινού, του απομακρυσμένου και του κοντινού, όταν μάλιστα, έχουν τέτοια διάταξη που να επιτρέπεται η εποπτεία της αμοιβαίας τους επίδρασης. Έτσι πολύ συχνά στέκομαι μπροστά σε ανοιχτά παράθυρα ή σωστότερα, σε μια απόσταση από αυτά:.
H Μαρία Ζιάκα θα μπορούσε να πει κανείς, ότι επιχειρεί να ικανοποιήσει τη νοητική ανάγκη του ανθρώπου να απολιθώνει τα μεταβαλλόμενα, να τα κατακτά και να τα ιδιοποιείται.
Είναι η Πέμπτη ατομική έκθεση της ζωγράφου και χαράκτριας , η οποία έχει συμμετάσχει ακόμη σε πολλές ομαδικές στην Ελλάδα καθώς και σε διεθνείς “μπιενάλε” χαρακτικής στο εξωτερικό.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 7 Ιουνίου 1986.