Νίκος Τζιώτης – 20/11/1983 – 29/12/1983

Νίκος Τζιώτης
«Εικαστικός προβληματισμός για ένα κέντρο βάρους»
30 Νοεμβρίου – 29 Δεκεμβρίου 1983

Την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου εγκαινιάζεται στην Αίθουσα Τέχνης Μέδουσα η έκθεση του Νίκου Τζιώτη.
Στην προηγούμενη εργασία που είχε παρουσιάσει ο Νίκος Τζιώτης στην Μέδουσα έδειξε μια σειρά ζωγραφικών έργων όπου η ιδέα να μεταπλαστούν σε ζωγραφική, μηχανολογικά σχέδια, σκόπευε στην εξοικείωση του θεατή με τα δεδομένα της σύγχρονης τεχνολογίας, δια μέσου της τέχνης. Επίσης ένας αριθμός “οδικών σημάτων κατασκευών” αποσκοπούσε στην όχι απλή μεταγραφή αυτών των εννοιών, αλλά οι λέξεις κώδικες με τους ανάποδα γυρισμένους ορίζοντες, διαμόρφωσαν μια άλλη σχέση με τον καθημερινό θεατή αυτών των σημάτων του κατασκευασμένου περιβάλλοντος.
Στην καινούργια του έκθεση δεν αναφέρεται σε συγκεκριμένα τεχνολογικά ή “κοινωνικά” δεδομένα. Είναι μια σειρά ζωγραφικών και γλυπτικών εικόνων όπου με την χρησιμοποίηση σύγχρονων δομικών υλικών όπως αλουμίνιο, πλέξιγκλας και φώτα, και έχοντας σαν αναφορά την αστροφυσική και την βιολογία, δημιουργεί μια συμπαντική “τοπιογραφία” από την οπτική γωνία άνθρωπος-σύμπαν, σύμπαν-άνθρωπος.
Λέει σε ένα σημείωμά του ο Νίκος Τζιώτης: Τι είναι πάνω, τι είναι κάτω ή τι δεν είναι. Αυτή η προϋπάρχουσα οπτική του της αμφισβητήσιμης σχέσης των πραγμάτων με ένα κέντρο βάρους λ.χ. Μία θρησκεία. Μια πολιτική ιδεολογία. Μια εφήμερη κοινωνική ηθική και σε αναζήτηση μιας άλλης.
Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου 1983.