“Συστοιχίες” , 29/01/2009 – 7/03/2009

Την Πέμπτη 29 Ιανουαρίου στις 8 το βράδυ η Μαρία Δημητριάδη θα παρουσιάσει στην Μέδουσα Αίθουσα Τέχνης την νέα σειρά έργων της Μαρίας Βλαντή με τον γενικό τίτλο «Συστοιχίες». Είναι η τρίτη ατομική έκθεση της Μ. Βλαντή στη Μέδουσα.

Πρόκειται για γλυπτά, μεγάλου κυρίως μεγέθους, φτιαγμένα από πηλό, σε ανοιχτόχρωμους ή σκούρους χρωματισμούς. Άλλα σε οριζόντια ή κάθετη διάταξη και άλλα ξαπλωμένα στο έδαφος, τα σπονδυλωτά γλυπτά, φέρουν στην επιφάνεια τους έντονες χαράξεις στο κοίλο ή προεξέχον τμήμα τους. Οι χαράξεις αυτές, κύριο στοιχείο των έργων, δημιουργούν την εντύπωση ενός επιφανειακού ή βαθύτερου «ξεφλουδίσματος» της ύλης. Το «ξεφλούδισμα», μεταβάλλεται σε άνοιγμα, χώρισμα ή σκίσιμο, διαιρώντας τα γλυπτά σε δύο ή περισσότερα μέρη.

Είναι αρχιτεκτονικά μέλη;

Το εσωτερικό ανθρώπινου σώματος;

Το «νέο» που γεννιέται απ το παλιό;

Ή συμβολικά η αναζήτηση της ουσίας των πραγμάτων;

Όπως επισημαίνει ο ιστορικός τέχνης Γιάννης Κολοκοτρώνης, τα γλυπτά της Μαρίας Βλαντή προκαλούν ένα συναίσθημα αναπόφευκτου δυναμισμού, αφού με έναν μοναδικό τρόπο δημιουργεί ένα πρωτότυπο αποτέλεσμα μεθοδευμένης αφαιρετικής τέχνης, προσφέροντας την ευχαρίστηση της ακροβασίας και της διφορούμενης ερμηνείας.
Η Μαρία Βλαντή γεννήθηκε στην Αθήνα. Πήρε μαθήματα ζωγραφικής στο εργαστήρι Χατζηνικολή – Σαραφιανού. Αποφοίτησε το 1976 από την Ακαδημία Καλών Τεχνών Ρώμης (ζωγραφική) και το 1978 από την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας (κεραμική).
Έχει διακριθεί τέσσερις φορές το 1982, το 1983,το 1993 και το 1995 με το Α’ Βραβείο στην Πανελλήνια Έκθεση Κεραμικής στην Αθήνα. Έχει πάρει αργυρά μετάλλια στον Διεθνή Διαγωνισμό Κεραμικής στην Falnza Ιταλίας το 1985 και στον Διεθνή Διαγωνισμό Gualdo Tardino στην Ιταλία το 1994. Το 2003 τιμάται με το Γ΄ Βραβείο Εικαστικής Παρέμβασης για τον Σταθμό Αμαρουσίου ΗΣΑΠ, Αθήνα και το Α΄ Βραβείο Εικαστικής Παρέμβασης για τον Σταθμό ΗΣΑΠ Άνω Πατησίων, Αθήνα.
Συμμετείχε σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Οι πιο πρόσφατες συμμετοχές ήταν το 2001 στην έκθεση του 4ου Ελληνο-Τουρκικού Συμποσίου Κεραμικής στο Garanti Sanat Gallery στην Κωνσταντινούπολη, Τουρκία. Το 2005 εκθέτει στην Πάρο στην γκαλερί «Αποθήκη» μαζί με τον Κώστα Λευκόχειρ («Μαρία Βλαντή – γλυπτική, Κώστας Λευκόχειρ – ζωγραφική») και τέλος το 2005 πραγματοποιεί το έργο της στα πλαίσια της Εφαρμογής Εικαστικής Παρέμβασης στον Σταθμό ΗΣΑΠ Άνω Πατησίων, Αθήνα.

Διάρκεια έκθεσης: 29 Ιανουαρίου – 7 Μαρτίου 2009

Ώρες λειτουργίας 11:00 – 14:00 & 18:30 – 21:30
ΕΚΤΟΣ ΣΑΒΒΑΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ, ΚΥΡΙΑΚΗ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΑ