Ζωγραφική, 20/11/2007 – 19/01/2008

Την Τρίτη 20 Νοεμβρίου, στις 8 το βράδυ η Μαρία Δημητριάδη θα παρουσιάσει την έβδομη ατομική έκθεση ζωγραφικής του Γιώργου Ρόρρη.

Τα 9 μεγάλων και τα 15 μικρότερων διαστάσεων πορτρέτα που παρουσιάζονται στην έκθεση -πορτρέτα ανθρώπων χωρίς ρούχα και σπουδές σώματος αντίστοιχα-, αποτελούν την πιο πρόσφατη ενότητα μιας δεκαετούς διαδικασίας ενδελεχούς καταγραφής της ανθρώπινης μορφής, που τοποθετείται στον ίδιο πάντοτε χώρο -το εργαστήριο του ζωγράφου.

Ο Γιώργος Ρόρρης αντλεί τα θέματά του από τον καθημερινό του περίγυρο, επιλέγοντας την περίκλειστη οικειότητα του εργαστηρίου του ως περιβάλλοντα χώρο για το εκάστοτε μοντέλο του. Στην πορεία του έργου του, αναζητεί με επιμονή τα ιδιαίτερα φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά της κάθε μορφής, προχωρώντας ταυτόχρονα στην ανίχνευση του εσώτερου κόσμου της. Κατά τη μακρά διαδικασία της ζωγραφικής πράξης, που συχνά λαμβάνει διαστάσεις αλληλοεξομολογητικές, ο χώρος συχνά προεκτείνεται σε νέες επιφάνειες για να χωρέσει τη μορφή, μεταλλάσσεται και αναδομείται για τις ανάγκες κάθε καινούριας σύνθεσης, ενώ επανασηματοδοτείται ως αυτοτελές και διαφορετικό κάθε φορά περιβάλλον.
Τα πορτρέτα γυμνών ανθρώπων (νέων γυναικών κυρίως) που παρουσιάζονται στην τρέχουσα έκθεση, απαλλαγμένα από τα προφανή σημεία της κοινωνικής τοποθέτησης και του προσωπικού γούστου κάθε μοντέλου που διαφαίνονταν στην προηγούμενη ενότητα, καταγράφουν τη συστηματική προσπάθεια του ζωγράφου που έγκειται στο να αποκαλυφθεί ο διαφορετικός τρόπος με τον οποίο η κάθε προσωπικότητα νοηματοδοτεί τον αμετακίνητο χώρο, μεταμορφώνοντάς τον: υπό το βλέμμα του ίδιου του ζωγράφου αλλά και του πεπαιδευμένου θεατή.Tοίχοι άλλοτε ανοιχτοί και ρέοντες κι άλλοτε κλειστοί, ορίζονται από την καταλυτική ανθρώπινη παρουσία κατά τη διάρκεια μιας συνεχιζόμενης διαδρομής.

Διάρκεια έκθεσης: 20 Νοεμβρίου 2007- 19 Ιανουαρίου 2008