Ειρήνη Απέργη – 04/05/1995 – 02/06/1995

Ειρήνη Απέργη
«Μνήμες»
4 Μαΐου – 3 Ιουνίου 1995

Την Πέμπτη 4 Μαΐου στις 8 το βράδυ η Μαρία Δημητριάδη θα παρουσιάσει στην Μέδουσα Αίθουσα Τέχνης την τελευταία δουλειά της Ειρήνης Απέργη.

Δημιουργός που χάσαμε πρόσφατα η Ειρήνη Απέργη είναι ο προσανατολισμός περισσότερο από οτιδήποτε άλλο στην προβληματική της μορφοποίησης του χώρου. Και δεν ήταν μόνο ή τόσο ο εξωτερικός φυσικός χώρος που την ενδιέφερε και επεδίωκε να οργανώσει και να ερμηνεύσει αλλά και ο εσωτερικός καθαρά ψυχικός χώρος τον οποίο επεδίωκε να μορφοποιήσει.
Από το 1989 σημειώνει κανείς μια κάποια υποχώρηση του ρόλο των εξπρεσιονιστικών αξιών, που συνοδεύεται και από μια κάποια τάση περιορισμού του ρόλου των αντιθετικών χρωμάτων. Παράλληλα διαπιστώνεται εύκολα και μια τάση για την ενίσχυση του ρόλου των καθαρά πλαστικών αξιών, που συνοδεύεται από καθαρά εξωτερικά και από την στροφή της σε περισσότερο κάθετα σχήματα.

Ίσως μπορεί να θεωρηθεί ενδεικτικό στοιχείο και ο τίτλος που σκόπευε να δώσει η Ειρήνη Απέργη στο σύνολο αυτό και που θα ήταν «Μνήμες» όπως είχε γράψει η ίδια σε μια διαφάνεια που είχε στείλει λίγο πριν πεθάνει στον συγγραφέα αυτών των παρατηρήσεων. Μνήμες από τα ίδια τα προβλήματά της, τα ίδια τα δεσμά της στη ζωή και τις ίδιες τις δυσκολίες της στην τέχνη.
Αποσπάσματα από το κείμενο του Χρύσανθου Χρήστου για την δουλειά της Ειρήνης Απέργη.

Διάρκεια έκθεσης: 4 Μαΐου – 3 Ιουνίου 1995