«Αναζητώντας μια άλλη διάσταση», Ζωγραφική – Φωτογραφία 12/05/2005 – 11/06/2005

Την Πέμπτη 12 Μαίου 2005 στις 8 το βράδυ η Μαρία Δημητριάδη θα παρουσιάσει στην Μέδουσα Αίθουσα τέχνης έργα του Anton της τελευταίας δεκαετίας.

Ο Anton γεννήθηκε στην Αθήνα το 1948 και από το 1965 ζει και εργάζεται στο Παρίσι. Σπούδασε αρχιτεκτονική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών του Παρισιού (ΕΝSΒΑ) απ’ όπου αποφοίτησε το 1972, και απέκτησε την Maitrise Πολεοδομίας του πανεπιστημίου Paris VIII το 1973. Στην Σχολή Καλών Τεχνών παρακολούθησε επίσης μαθήματα ζωγραφικής και μαθήματα κινηματογράφου (πανεπιστήμιο Paris VIII ), Video και φωτογραφίες (UERE).

Πριν ασχοληθεί επαγγελματικά με τη ζωγραφική δούλεψε πολλά χρόνια σαν αρχιτέκτων, ενώ παράλληλα ζωγράφιζε, δημιουργούσε αντικείμενα design (η ομάδα ΑΗΑ έγινε με δική του πρωτοβουλία) έκανε κόμικς, video και μουσική. Έχει συνεργαστεί με τον Νίκο Κεσσανλή, τον Ιάσονα Μολφέση, κι άλλους έλληνες & ξένους καλλιτέχνες.
Μετά από μια πρώτη περίοδο ημι-παραστατική (1973-1985 περίπου) όπου υπερισχύουν τα καθαρώς ζωγραφικά μέσα, ο Anton πέρασε (ή μάλλον «γλίστρησε» όπως λεει ο ίδιος) στην αφαίρεση για να επανέλθει γύρω στο 1991 στην αναπαράσταση, χρησιμοποιώντας όμως πλέον την «χημεία της φωτογραφίας» για την επεξεργασία των εικόνων του. Όλα τα έργα αυτής της περιόδου, πάνω σε χαρτί, με περισσότερο ή λιγότερο έντονες ζωγραφικές επεμβάσεις (προσθήκες χρώματος, γκράφιτι λέξεων κλπ..) διατηρούν σαφή τα ίχνη της φωτογραφικής καταγωγής τους, ενώ εγκαινιάζουν ένα ποιητικό διάλογο ανάμεσα στις πολλαπλές συνιστώσες τους – αποκαλύπτοντας συγχρόνως μια κριτική ματιά απέναντι στον κοινωνικό, «περιβαλλοντικό» περίγυρο.

Τα δύο τελευταία χρόνια ο Anton, ενώ εξακολουθεί την διερεύνηση των φωτογραφικών δυνατοτήτων αναπαράστασης και δημιουργίας, επανέρχεται στην «καθαρή ζωγραφική (ακουαρέλες ή γκουάς μικρών διαστάσεων, μεγάλες «αναμορφωτικές» συνθέσεις) προσφάτως δε σ’ ένα ιδιαίτερο τύπο γεωμετρικής αφαίρεσης, στα όρια του μεταφυσικού, με πολλά ψευδαισθησιακά στοιχεία, που επερωτούν την παραδοσιακή προοπτική αντίληψη του χώρου.

Βάσια Καρκαγιάννη – Καραμπελιά
(Α.I.C.A Γαλλίας & Ελλάδας)
Διάρκεια έκθεσης : 12 Μαίου – 11 Ιουνίου 2005