Ασπα Στασινοπούλου – 11.01.1988 – 30-01-1988

Ασπα Στασινοπούλου
11 – 30 Ιανουαρίου 1988

Στις 11 Ιανουαρίου στις 8 το βράδυ η Μαρία Δημητριάδη θα παρουσιάσει την τελευταία δουλειά της ΄Ασπας Στασινοπούλου

“Το αντρικό γυμνό σώμα είναι η μορφή που κυριαρχεί στους πίνακες της Άσπας Στασινοπούλου. Τα εικαστικά σημεία πάνω σ’ αυτούς τους πίνακες είναι δύσκολο ν’ αναγνωριστούν με την πρώτη ματιά. Οι κάποιες γραφές το χρωματικό υλικό, λευκό και μαύρο κατά κανόνα, που απλώνεται με πινέλα, που αφήνεται να χυθεί ή ν στάξει, οι διασταυρούμενες σανίδες που περικλείουν τον χώρο. Η ματιά μας ωστόσο δεν μένει σ’ αυτά τα επί μέρους στοιχεία που συναποτελούν το εικαστικό θέαμα. Παρακολουθούμε συγχρόνως τις αντρικές φιγούρες που σ’ ολόκληρη την επιφάνεια του έργου είναι οι μόνες μορφές που αναπαριστάνουν κάτι δεδομένο και τον ζωγραφικό εξπρεσιονισμό, ειδικότερα στον αφηρημένο.
Τα δύο αυτά στοιχεία συνθέτουν τον καθρέφτη του ψυχισμού του καλλιτέχνη, δύο ζωγραφικοί κόσμοι δηλαδή με τις μορφές και τις σημασίες τους, οι οποίοι συνδιαλέγονται πάνω στις ίδιες επιφάνειες. Η γενική εικόνα του Αρσενικού λοιπόν, το σύμβολο του Έρωτα που περνά μέσα στους πίνακες ως μηχανική εικόνα για να συνδιαλλαγεί με την προσωποπαγή μορφική επέμβαση της ζωγράφου. Και τι άλλο πέρα από αυτό;

Τύπος των ήλων αυτοί οι πίνακες, μ’ όλη την οπτική δραματουργία πάνω τους. Και ελλιξήριο του αρχέγονου ερωτισμού η ζωγραφική, αφού αυτή ξαναδίνει στον άντρα το γόητρο, αυτό που μάλλον έχασε μόνος του στις δυτικές κοινωνίες. Σκεφτόμαστε τον φαουστικό άντρα που ξαναψάχνει (μάταια) την δυνατότητα για Χαρά του Έρωτα, αφού στο μεταξύ αναλώθηκε σε γνωσεολογικές και κοινωνικές περιπέτειες, έξωθεν του Παραδεχτού. Το μήλο πάντως που μας προτείνει η Στασινοπούλου, είναι οπωσδήποτε ρομαντικό.”

(Από το εισαγωγικό κείμενο του καταλόγου της έκθεσης που έγραψε ο κριτικός τέχνης Χάρης Καμπουρίδης)