Βάλλυ Νομίδου – 11.03.1996 – 06.04.1996

Βάλλυ Νομίδου
“Σιωπηλά παιχνίδια – Ζητούνται παίκτες επειγόντως”
11 Μαρτίου – 6 Απριλίου 1996

Στις 11 Μαρτίου στις 8 το βράδυ η Μαρία Δημητριάδη θα παρουσιάσει στην Αίθουσα Τέχνης Μέδουσα +1, την έκθεση της Βάλλυς Νομίδου με τίτλο “Σιωπηλά παιχνίδια – Ζητούνται παίκτες επειγόντως”

Πρόκειται για την τρίτη ατομική παρουσίαση της Βάλλυς Νομίδου.
Η Νομίδου μέσα στο χώρο της γκαλερί θέλει να δημιουργήσει με τα έργα της μια ατμόσφαιρα κυρίαρχα συναισθηματική παρά επιβλητική. Τα μη τέλεια σχήματα και οι υφές των υλικών της υποδηλώνουν την χειρωνακτική δουλειά του καλλιτέχνη. Μια διαδικασία ταπεινή και συναισθηματική που έχει σαν αποτέλεσμα την αμεσότητα που η Νομίδου επιδιώκει να καλλιεργήσει σε σχέση με τον θεατή. Οι τίτλοι των έργων είναι ενδεικτικοί: “Το μεγάλο Σκάκι”, “Κάποιος λείπει”, “Συνομιλίες”, “Μαγικά κουτιά”.
Η ίδια λεει για την δουλειά της:
“Οι συγκινήσεις γράφτηκαν πάνω σε μορφές συγκεκριμένες, μικρούς και μεγάλους παίκτες, ενός κόσμου βουβού, χάρτινου κι όμως ανθεκτικού και πολύτιμου.
Η παρατήρηση είναι πηγή γνώσης. Η σιωπή διεγείρει και διευρύνει τις αισθήσεις. Σ’ αυτές τις καταστάσεις αφημένη εδώ και καιρό προστάτεψα την δημιουργικότητά μου, κράτησα την καρδιά μου δυνατή και ξεθάρρεψα τα μάτια μου”.
Το Μεγάλο Σκάκι θα ήθελε να παίζεται εκεί στον χώρο της γκαλερί και να μην καταγράφεται μόνο σαν μια διανοητική κατάσταση. Οι 32 παίκτες πιόνια του σκακιού απευθύνουν μια πρόσκληση σε θεατές που τους αρέσει να παρατηρούν και να μετατρέπονται οι ίδιοι σε πραγματικούς παίκτες.
Η έκθεση θα μπορούσε να λέγεται και “το σπίτι των ιδεών”, γιατί όλα τα έργα είναι εκεί σαν να θέλουν να επιπλώσουν ένα σπίτι ιδεών με έπιπλα και αντικείμενα που βρίσκονται όμως συνεχώς ανάμεσα.
Ανάμεσα από την χρήση και την μη χρήση.
Ανάμεσα στις μορφές και τα σύμβολα.
Ανάμεσα τελικά στην πραγματικότητα και τον κόσμο των ιδεών.

Διάρκεια έκθεσης: 11 Μαρτίου – 6 Απριλίου 1996