Γιάννης Δημητράκης 7.5.1998 – 6.6.1998

Γιάννης Δημητράκης
7 Μαΐου- 6 Ιουνίου 1998
Πέτρινα Φανάρια
ΜΕΤΑΛΛΟ- ΒΟΤΣΑΛΟ- ΦΩΣ

Την Πέμπτη 7 Μαίου στις 8.00 το βράδυ η Μαρία Δημητριάδη θα παρουσιάσει στην Μέδουσα Αίθουσα Τέχνης την όγδοη ατομική έκθεση του Γιάννη Δημητράκη.

Ο Γιάννης Δημητράκης γεννήθηκε στην Παιανία Αττικής το 1958, όπου ζει και εργάζεται. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών 1980- 86 με δασκάλους τους 0.Κοκκινίδη, Β. Δημητρέα, Δ. Μυταρά και Θ. Εξαρχόπουλο.

«Χρόνια τώρα το πενάκι και η σινική μελάνη είναι τα εργαλεία μου, μ’ αυτά σκέπτομαι. Αργότερα πήρα μαχαίρια και τριβεία, τα έβαλα στους σοβάδες, χαράζοντας πάνω τους τα σχήματά μου. Μετά ρίχτηκα στα σκαρπέλα για να φτιάξω το κρεβάτι του Μίνωα.

Τώρα η τεχνολογία με προκαλεί ασύστολα, τόσο όσο τα κύματα της θάλασσας που λειαίνουν με τον τρόπο τους τα βότσαλα.

Έτσι ξεκινάει το παραμύθι που ακόμα δεν του έχω δώσει όνομα. Το μόνο που βρήκα είναι το πώς θα φωτίσω την σκηνή μετατρέποντας τα βότσαλα σε φανάρια. Δανείζομαι από το θέατρο σκιών την λογική. Χρησιμοποιώ το κοπτικό του Σκλάβου και κόβω με ακτίνα lazer τις φιγούρες μου σε ανοξείδωτη λαμαρίνα 3 χιλιοστών. Έκοψα τρεις ανοξείδωτους ποδηλάτες και τους έβαλα να παίζουν με τα φώτα του αλογόνου και τις σκιές τους. Τα αερικά σε μορφή πουλιών, να φέρνουν βόλτα ανάμεσά τους και τα κουνούπια μου τα έκανα να μη ρουφούν αίμα, αλλά να χορεύουν με τα βότσαλα, τις τροχαλίες, τις σκιές να βουτούν στο νερό, να μην ενοχλούν τους ποδηλάτες μου.

Αυτήν την αρμονία παιδεύομαι να βρω στο παραμύθι μου που το μέταλλο το βότσαλο και το φως μεταμορφωθούν αγνοώντας τον θόρυβο της πόλης χωρίς μουσική να το γλεντάνε μεταξύ τους.

Έτσι μέσα στην σιωπή που τα σχήματα τους να μαρτυρούν τους ρόλους τους».

Γιάννης Δημητράκης