Γιώργος Σκυλογιάννης – 25/05/1981 – 10/06/1981

Γιώργος Σκυλογιάννης
Ζωγραφική
25 Μαΐου – 10 Ιουνίου 1981

Η Μαρία Δημητριάδη τη Δευτέρα 25 Μαΐου στις 8 το βράδυ θα παρουσιάσει την έκθεση ζωγραφικής του Γιώργου Σκυλογιάννη στην Μέδουσα Αίθουσα Τέχνης.

Ο Π. Χριστοδουλίδης γράφει για την έκθεση.
“Το κύριο γνώρισμα της δουλειάς του Γιώργου Σκυλογιάννη είναι ο δυναμισμός της χειρονομίας του που ενσωματώνεται στον πίνακα με δύο τρόπους: με την πλατιά πινελιά και με τον «κραδασμό». Κάποια περιοχή του πίνακα σπάει τη χρωματική ενότητα και βάζει το ερευνητικό βλέμμα σε κίνηση, οδηγώντας το να διαγράψει μια ορισμένη τροχιά που καταλήγει στην πηγή του κραδασμού. Η πηγή αυτή είναι μια αρχή, υπαγορεύει τη δόμηση του έργου και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν κλειδί για την ανάγνωσή του – την ανάλυση της σύμπλεξης των σχημάτων και την ανάδυση της φιγούρας, όταν αυτή είναι κρυμμένη μέσα στο χρώμα.

Από τους μεγάλους πίνακες του Γιώργου, τρείς είναι εικονικοί, ενώ στους υπόλοιπους οι γραμμές και τα χρώματα είναι καθαρά και εκφραστικά και η γραφή ότι, μολονότι είναι ρευστή, δίνει την εντύπωση της στερεότητας, ίσως επειδή το χρωματικό περίγραμμα είναι τόσο καθαρό.
Ο Γιώργος αντλεί στοιχεία από τον Δ. Κοκκινίδη, που ήταν δάσκαλός του, αλλά για να διαμορφώσει τη δική του, προσωπική κατασκευή. Αν η πρόσφατη ζωγραφική του Κοκκινίδη αποπνέει ένα συγκρατημένο λυρισμό, που γεννιέται από το εσωτερικό του πίνακα, η ζωγραφική του Γιώργου είναι κυρίως δυναμική – κάτι σαν δυναμοποιημένη παραλλαγή της εκφραστικότητας του χρώματος. Ακόμα και ένας πολύ μουσικός πίνακας, όπως νομίζω πως είναι το Ουλτραμαρίνα 2 υποβάλλει την ανησυχία και την ένταση: οι γραμμές του είναι σπάνια αιχμηρές και σχεδόν πάντα πλάγιες.
Τα σχέδια του Γιώργου φανερώνουν την ίδια έντονη μολυβιά και, μαζί, μερικές ενδιαφέρουσες αναλογίες με τους πίνακές του.”

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 10 Ιουνίου