Ζωγραφική – 09/11/1989 – 02/12/1989

Ζωγραφική
Τάσος Μαντζαβίνος
9 Νοεμβρίου – 2 Δεκεμβρίου 1989

Η αίθουσα τέχνης Μέδουσα εγκαινιάζει τις φετινές της δραστηριότητες παρουσιάζοντας έκθεση ζωγραφικής, σχεδίων και χαρακτικών του Τάσου Μαντζαβίνου, την Πέμπτη 9 Νοεμβρίου στις 8 το βράδυ. Ο Μαντζαβίνος γεννήθηκε το 1958 και αποφοίτησε από τη Α.Σ.Κ.Τ. το 1984. Αυτή είναι η τέταρτη ατομική του έκθεση και η δεύτερη που του διοργανώνει η «Μέδουσα». Έχει επίσης συμμετάσχει στις Μπιενάλε Νέων Θεσσαλονίκης και Βαρκελώνης και στην Μπιενάλε Αλεξάνδρειας.

Ο Μαντζαβίνος αναμφισβήτητα στις πλέον σημαντικές νέες εικαστικές δυνάμεις του τόπου και το έργο του χαρακτηρίζεται από εσωτερικότητα και εκφραστική δύναμη. Επιδίδεται σε δουλειά τελάρου χρησιμοποιώντας εξπρεσιονιστικό ιδίωμα αλλά το κύριο γνώρισμά του έγκειται στη θεματολογία του, προσωπικά βιώματα που αποκτούν ένα ευρύτερο κύρος και μπορούν να εκπροσωπούν την Ελλάδα του σήμερα.
Ο Μάνος Στεφανίδης που προλόγισε και την προηγούμενη έκθεσή του το 1987 δευτερολογώντας υπογραμμίζει:
“Διερωτώμαι ειλικρινά από πού έρχεται αυτή η τόσο πυκνή και δυναμική γραφή του ζωγράφου αυτού. Κι η ερώτηση δεν αποτελεί κάποιο σχήμα λόγου. Ψάχνω να βρω την παράδοση που τη γαλούχησε και την υποστηρίζει. Θάλεγα πολύ απλά ότι στα χώρο αποδεικνύει με το ως τώρα έργο του ότι τη σχέση αυτή τη δικαιούται. Δικαιούται μ’ άλλα λόγια ν’ αναφέρεται στον Emil Nolde όμοια όπως και στον Νικόλαο Λύτρα ή τον Γιώργο Μπουζιάνη. Και τέλος έχει την – κατακτημένη – δυνατότητα ν’ ασκεί μια ζωγραφική σημερινή και επίκαιρη…”