Ζωγραφική, 13/05/1991 – 08/06/1991

Την Δευτέρα 13 Μαίου στις 8 το βράδυ η Μαρία Δημητριάδη θα παρουσιάσει στην Μέδουσα Αίθουσα Τέχνης την πρώτη ατομική έκθεση της Ελένης Ζούνη.

Η εικαστική παιδεία της Ελένης Ζούνη διαμορφώθηκε κάτω από την επιρροή των σύγχρονων πλαστικών και νοητικών αναζητήσεων της τέχνης, που απορρόφησαν την προσοχή της γενιάς του ’80 στο διεθνή χώρο. Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, η Ελένη Ζούνη ξεκινά την πορεία της εδώ και 8 χρόνια με στόχο να ανακαλύψει και να διασώσει το προσωπικό της στίγμα ανάμεσα στην ποικιλία των σύγχρονων αισθητικών κατευθύνσεων.
Από τα πρώτα της βήματα, συνειδητά επεδίωκε να κινηθεί με τη μεγαλύτερη δυνατή ελευθερία ανάμεσα στις πολιτικές, θεωρητικές και αισθητικές ιδιομορφίες κάθε χώρου, τόπου και χρόνου, επιλέγοντας να ταξιδέψει και να ζήσει σε διαφορετικές χώρες, αρχικά στην Ισπανία και τα τελευταία χρόνια στην Ολλανδία, όπου ακόμη ζει και εργάζεται.

Σήμερα η Ελένη Ζούνη παρουσιάζει την τελευταία της δουλειά, προϊόν μιας εντατικής έρευνας τριών ετών, που αποτελείται από μια σειρά από δίπτυχα, τρίπτυχα, πεντάπτυχα, εκτελεσμένα πάνω σε χαρτί και ξύλο με ακρυλικά, μελάνια, γραφίτες και βερνίκια. Στις εικαστικές αυτές ενότητες αναπτύσσεται ένα κεντρικό θέμα που φαίνεται να αποκαλύπτει εικονικά με σήματα και σχήματα στοιχειώδη, την δημιουργία ενός γήινου χώρου και κόσμου από κάποιο κεντρικό πυρήνα ενέργειας.
Οι στοιχειώδεις μορφές και εικόνες της Ελένης Ζούνη επαναλαμβάνονται στο χώρο της δυσδιάστατης επιφάνειας των έργων της σαν μια έμμονη γραφή που κωδικοποιεί την παρουσία ενός μυστηρίου αλλά και κεντρικού πόλου όλης της αντίληψης.

Η Ελένη Ζούνη υιοθετεί την ζωγραφική όχι για να την θεσμοθετήσει σαν το μοναδικό μέσο έκφρασης αλλά για να μεταπλάσει μια κλασική πράξη αισθητικής έκφρασης σε πράξη μεταφοράς των πιο βασικών και αρχέγονων στοιχείων της δημιουργίας του Σύμπαντος στο χώρο της γήινης ύπαρξης της νόησης και της γνώσης.

Η Ελένη Ζούνη στη σύντομη αλλά εντατική σταδιοδρομία της έχει συμμετάσχει σε διάφορες ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα, καθώς και σε ομαδικές εκθέσεις Ολλανδών καλλιτεχνών στη Χάγη το 1990.
Η πρώτη της ατομική έκθεση διοργανώθηκε το 1989 από την γκαλερί Vincent Bernat στη Βαρκελώνη.
Διάρκεια έκθεσης: 13 Μαίου – 8 Ιουνίου 1991