Ζωγραφική 1997-2003 -Ίδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού – Νέα Υόρκη – 05/02/2003-05.04/2003

Έκθεση Γιώργου Ρόρρη στη Νέα Υόρκη από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού
Πορτρέτα & γυμνά
Παράρτημα ΕΙΠ, 5 Φεβρουαρίου – 5 Μαρτίου 2004

Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού παρουσιάζει την πρώτη ατομική έκθεση του ζωγράφου Γιώργου Ρόρρη (1963) στις ΗΠΑ, στους χώρους του Παραρτήματός του στη Νέα Υόρκη, από τις 5 Φεβρουαρίου έως τις 5 Μαρτίου.
Εκτίθενται δεκαοχτώ έργα – λάδι σε μουσαμά – ποικίλων διαστάσεων. Πρόκειται για προσωπογραφίες που φιλοτέχνησε ο καλλιτέχνης στο εργαστήρι του στο διάστημα 1996-2003. Την έκθεση συνοδεύει δίγλωσσος κατάλογος.

Προλογίζοντας τον κατάλογο της έκθεσης, η Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης κ. Μαρίνα Λαμπράκη –Πλάκα, σημειώνει χαρακτηριστικά ότι ο Γιώργος Ρόρρης «αντιπροσωπεύει ένα είδος ζωγραφικής υπό εξαφάνιση» για να συμπληρώσει: «Τα πάθη του ανθρώπου αποκαλύπτονται, υποβάλλονται μέσα από τα «πάθη» της ζωγραφικής ύλης… Ο θεατής αισθάνεται πως εισχωρεί στον ζωγραφικό χώρο πως βηματίζει κιόλας πάνω στα παλιά πιτσιλισμένα με μπογιές σανίδια του πατώματος. Το πρόσωπο, η μορφή, ο διάλογος με το φως. Το χρώμα, πλούσιο και μαζί εκλεπτυσμένο, κυκλοφορεί υποδόρια μέσα στα γκρίζα, για να υψωθεί ξαφνικά σε ένα ελεγχόμενο φωτεινό κρεσέντο, εκεί που το πράσινο, το κόκκινο, το κίτρινο συναντούν την απόλυτη καθαρότητά τους. Η πινελιά, αλλού ανάλαφρη, στη σκιά, αλλού πυκνή , με παστώματα και εντάσεις, στο φως, οι λαζούρες, επάλληλα στρώματα από το πυκνό στο αραιό».
«Τα μοντέλα μου δεν είναι επαγγελματίες», εξομολογείται ο Ρόρρης. «Θέλω να γνωρίζω τη ζωή τους , την ιστορία, τα βάσανά τους. Δεν μ’ ενδιαφέρει ένα πρόσωπο χωρίς ιστορία». Κι όμως διευκρινίζει η κ. Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα «δεν πρόκειται για προσωπογραφίες αλλά για φιγούρες μέσα στο χώρο. Είναι όμως μορφές με ταυτότητα. Πρόσωπο, συχνά βασανισμένο, και βλέμμα και στάση συμμετέχουν σε αυτή την εξομολόγηση».
Ο ποιητής Γιάννης Κοντός σχολιάζει στον κατάλογο της έκθεσης: «Ο ζωγράφος δουλεύει με διάφορες τεχνικές: πινέλο, σπάτουλες, πατσαβούρια, εφημερίδες τσαλακωμένες που τις βουτά στο χρώμα, το ανάποδο του πινέλου, καρφιά, τα δάκτυλα, κ.α… Βαθύτερα η ζωγραφική του Γιώργου Ρόρρη είναι θέμα φωτός. Φωτός σε όλες τις σκάλες του σκοτεινού και των εκπλήξεων, σαν να αναβοσβήνει ένα φως, όταν ένα παιδί παίζει με τον διακόπτη και τη ζωή μας».