Μαρίνος Λιανάκης – 22/10/1980 – 13/11/1980

Μαρίνος Λιανάκης
Ζωγραφική
22 Οκτωβρίου – 13 Νοεμβρίου 1980

Η Μαρία Δημητριάδη σας προσκαλεί στα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής του Μαρίνου Λιανάκη στην Μέδουσα Αίθουσα Τέχνης την Τετάρτη 22 Οκτωβρίου στις 8 το βράδυ.

Ο Μαρίνος Λιανάκης γεννήθηκε πριν 34 χρόνια στο Ηράκλειο Κρήτης.
Έζησε και δούλεψε για λίγο στο Παρίσι όπου γνωρίστηκε με τα κυριότερα ρεύματα της σύγχρονης ζωγραφικής. Ο ρεαλισμός, ο σουρεαλισμός, ο εξπρεσιονισμός και ο κυβισμός, τον κατακτήσανε κατά καιρούς.
Το 1976 παρουσιάζει για πρώτη φορά τη δουλειά του στο Φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά. Την δεύτερη ατομική του έκθεση παρουσιάζει το 1978 στην Αθήνα στην γκαλερί -Ο – μια σειρά έργων με τη μέθοδο του Πουαντουγισμού. Η ίδια έκθεση μεταφέρεται στη Γαλλία στο «Παλέ ντε κονγκρέ του εξ α προβάνς».
Η έκθεση που παρουσιάζει τώρα στην Μέδουσα είναι η Τρίτη ατομική του .

Η τεχνοκριτικός Ντόρα Ηλιοπούλου Ρογκάν γράφει για την έκθεση:
“Με μια απόλυτα προσωπική έμπνευση και μια ιδιόμορφη ευαισθησία ο Μ. Λιανάκης έχει ενορχηστρώσει, εδώ, σύμβολα από τα βιώματα, τις μνήμες και τα ερεθίσματά του, όσα κατά καιρούς του σπιρούνιζαν τη φαντασία.
Γνώριμοι και συνάμα πρωτόγνωροι σχηματισμοί, σε υποβλητικούς συνδυασμούς « ρυθμισμένοι» συνυπάρχουν, εδώ, σε συνθέσεις που είναι πάνω από όλα ποιητικές.
Ευρηματικό το συνεχές, αδιάπτωτο πέρασμα του καλλιτέχνη από τα δοσμένα με μαύρο χρώμα άδυτα στην επιφάνεια και στις φαινομενικές μαρτυρίες του κόσμου τούτου.
Ειδωμένες μέσα από διάφορα, επάλληλα πρίσματα οι μνήμες του δημιουργού έχουν εκφραστεί η μάλλον έχουν αποκρυπτογραφηθεί σε αρμονικά μέσα από το χρώμα και τη σύνθεση συμπλέγματα».

Στα φτερά της καθισμένης στην αυγοθήκη πεταλούδας, στα πέταλα του λουλουδιού, στη γρίλια του παραθύρου, στα πλήκτρα του πιάνου, στο χείλος του χάους που ανοίγεται ξαφνικά κάτω από μια επιφάνεια έχει για καλά ριζώσει η έννοια του μυστήριο και του αινιγματικού. Ο ρυθμός και η ποίηση που αναδύονται, εδώ μας γοητεύουν και μας προσκαλούν να σταθούμε μπροστά στο κάθε έργο.»

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 13 Νοεμβρίου 1980