Ψέματα & Αλήθειες, 22/10/2003 -22/11/2003

Ψέματα & Αλήθειες
“Γιώργος Γυπαράκης, Αννίτα Ξάνθου, Νάκης Ταστσιόγλου”
Επιμέλεια έκθεσης: ΄Εφη ΣτρούζαΤην Τετάρτη 22 Οκτωβρίου στις 8 το βράδυ στην Μέδουσα Αίθουσα Τέχνης η Μαρία Δημητριάδη θα παρουσιάσει την έκθεση με τίτλο “Ψέματα & Αλήθειες”
με την συμμετοχή τριών συνεργατών της, του Γιώργου Γυπαράκη, της Αννίτας Ξάνθου και του Νάκη Ταστσιόγλου. Το σκεπτικό και η επιμέλεια της έκθεσης είναι της κριτικού τέχνης ΄Εφης Στρούζα.
Κοινός παρανομαστής στην επιλογή των συγκεκριμένων καλλιτεχνών υπήρξε η ιδιαιτερότητα με την οποία ο καθένας καταφέρνει, μ’ εντελώς διάφορες εκφραστικές οδούς, αφ’ ενός να συμβαδίζει με το πνεύμα των καιρών του και αφ’ ετέρου να προεκτείνει την καλλιτεχνική πράξη πέρα από κάθε μορφής κλειστό σχήμα έκφρασης.
Η έκθεση παρουσιάζει μια εικαστική τριλογία που πραγματεύεται αυτό που έχει οριστεί από τη σύγχρονη θεωρητική σκέψη ως η οντολογική ατέλεια της “πραγματικότητας”. Το ερώτημα αυτό συναντά τρεις διαφορετικές καλλιτεχνικές προσεγγίσεις της συνείδησης του “ψεύδους” (όπως αυτό εγκαθιδρύεται μέσα στις συγκεκριμένες δομές της πραγματικότητας, της φυσικής, της κοινωνικής και πολιτικής) και της “αλήθειας” (που η τέχνη αναζητά μέσα στο μύθο, στο παραμύθι, στην ουτοπία, στο όραμα).
Ποια είναι η ταυτότητα μιας σύγχρονης ευαισθησίας;
Ποια είναι τα εναύσματα που ανοίγουν στη σκέψη διαδρομές που διαφοροποιούν την αφετηρία της, το τελικό δηλαδή αισθητικό αποτέλεσμα από αυτό προηγούμενων ιστορικών στιγμών και εποχών;
Πόσο παλιός και πόσο νέος είναι ο ανταγωνισμός μεταξύ της διαδικασίας της δημιουργίας και του έργου τέχνης;
Ερωτήματα στα οποία ο θεατής μπορεί να αντιληφθεί ότι:
– η σύγχρονη ευαισθησία δεν θέλει να φυλακιστεί στον ολοκληρωτισμό της “ταυτότητας”
– ο σύγχρονος καλλιτέχνης είναι ο άκληρος γόνος αυτής της ατελούς “πραγματικότητας”. Ζει χωρίς επίφαση, μέσα στην καθημερινότητα, το χάσμα που ανοίγεται στο κέντρο της σύγχρονης πραγματικότητας. Αμφισβητεί τη σκοπιμότητα των δομών της, αλλά προβάλλει τα οράματά του πάνω στο κενό, στην απώλεια της αισθητικής εμπειρίας του κέντρου. Δημιουργεί μέσα σε αυτό το χάσμα.
– οι τρεις καλλιτέχνες της έκθεσης που αντιπροσωπεύουν τρεις διαφορετικούς δρόμους προσέγγισης της καλλιτεχνικής δημιουργίας, καταδεικνύουν ότι η διαδικασία της σκέψης και το έργο τέχνης αποτελούν το πιο γνήσιο δείγμα του αέναου ανταγωνισμού μεταξύ της ρητορικής και της ελευθερίας.
Ο χώρος της Μέδουσας Αίθουσας Τέχνης θα διαμορφωθεί από τις επεμβάσεις των τριών καλλιτεχνών με ένα διαφορετικό λειτουργικό τρόπο, με έργα ειδικά εκτελεσμένα για την έκθεση.

Διάρκεια έκθεσης: 22 Οκτωβρίου – 22 Νοεμβρίου