“Άγγελοι” – 13.02.1989 – 11.03.1989

Ραϋμόνδος

“Άγγελοι”

13 Φεβρουαρίου – 11 Μαρτίου 1989
Την Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου στις 8 το βράδυ η Αίθουσα Τέχνης Μέδουσα θα παρουσιάσει την τελευταία δουλειά του γλύπτη Ραϋμόνδου.

«Οι ξύλινοι άγγελοι που αποκλειστικά πλάθει ο καλλιτέχνης από την αρχή – εδώ και τριανταπέντε χρόνια – της σταδιοδρομίας του με μια σπάνια εμμονή και μιαν ακόμη πιο σπάνια συνέπεια προβάλλουν φύλακες αυτοδύναμα. Δεν συμμερίζονται ούτε στο ελάχιστο τα όσα υποβάλλει το σχήμα λόγου “φύλακας άγγελος” στην καθομιλουμένη. Αποκαλύπτονται αποκλειστικά φύλακες του μυστικού που ορίζει: τη σχέση τους με τον ιδιόρυθμο Ραϋμόνδο, αυτόν τον φαινομενικά απλό κι άμεσα αλλά συνάμα κατ’ εξοχήν λακωνικό άνθρωπο. Το περιβάλλον ολόγυρα, την επικοινωνία τους με εμάς και τον καθολικότερα εννοημένο χώρο που “σημαίνουν” μέσα μας και γύρω μας εξαιτίας της υποβολής που ασκούν στη φαντασία και στον ψυχισμό μας.

Ολοκληρωτικά δοσμένος, ταγμένος ο Ραϋμόνδος στις μορφές αυτές με μιαν επιμονή που θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί σαν “μανία” με την δημιουργική έννοια του όρου, διαφυλάττει και περιφρουρεί στα μύχια του εγώ του εκείνο το “άφαντο” συστατικό “στοιχείο” ή θα μείωνε την αυτοσυγκέντρωσή του, βρίσκεται σε μια συνεχή και αποκλειστική επικοινωνία με τις επίλεκτες αυτές μορφές που πλάθει.
Μορφές που ακόμη κι όταν δεν είναι ενσαρκωμένες μεσ’ από το ξύλο και είναι απλά και μόνο σχεδιασμένες έστω και πάνω σε μιαν εφημερίδα, επικοινωνούν πάντοτε όσο γίνεται πιο αποτελεσματικά με εμάς”.

Απόσπασμα από το κείμενο της ιστορικού τέχνης Ντόρας Ηλιοπούλου-Ρογκάν, για τον Ραϋμόνδο.

Η Αίθουσα Τέχνης Μέδουσα είχε δείξει δουλειά του Ραϋμόνδου το 1986 μαζί με τον γλύπτη Τάκη και τον Μίνω Αργυράκη.

Διάρκεια έκθεσης: 13 Φεβρουαρίου – 11 Μαρτίου 1989