«BIJECTION» 15/04/2010 – 22 /05/2010

Την Πέμπτη 15 Aπριλίου στις 8 το βράδυ η στις 8 το βράδυ η Μαρία Δημητριάδη θα παρουσιάσει στην Μέδουσα Αίθουσα Τέχνης την τελευταία δουλειά του Βασίλειου Μιχαήλ.

Μπορεί ο χώρος να ποθεί; Στο σύντομο κείμενό του σχετικά με τον χώρο, ο Ζωρζ Μπατάιγ περιγράφει το 1930 «comment sous nos yeux pudiquement détournés, l’espace rompt la continuité de rigueur». Τα αντικείμενα του Βασίλειου Μιχαήλ, ο οποίος ζει και εργάζεται από το 1982 στη Γαλλία, λαμβάνουν χώρα σε αυτήν την περιστροφή των ματιών. Εκεί όπου ο χώρος τίθεται σε κίνηση, διακόπτει τη συνέχεια, η οποία τόσο όμορφα μας διασφαλίζει την παρουσία των πραγμάτων. Χρησιμοποιώντας διαφορετικά υλικά όπως πλεξιγκλάς, σίδηρο, γυαλί, πολυεστέρα ή ατσάλι, ο γεννημένος το 1950 στο χωριό Κώτας της Φλώρινας καλλιτέχνης, δημιουργεί σειρές από γεωμετρικά σχήματα και μαθηματικά κατασκευασμένα αντικείμενα. Κοιτάζοντας τις γυαλιστερές επιφάνειες των γλυπτών, ο πόθος μας για τον χώρο μετατρέπεται σαν καλειδοσκόπιο σε έναν ποθητό χώρο. Όχι μόνο από τη διάθλαση του φωτός στα σχήματα, τα οποία έχουν διαμορφωθεί από αρχιτεκτονικές, τοπικές ή συμβολικές αναφορές. Αλλά και από την ευρεία, επιβλητική και ακριβώς υπολογισμένη εγκατάστασή τους. Με την ατομική του έκθεση στη γκαλερί, με τίτλο «Bijection», ο Βασίλειος Μιχαήλ συνεχίζει το έργο του πάνω στη μεταβολή, την περιστροφή του χώρου. Η αμφιμονοσήμαντη λειτουργία περιγράφει στα μαθηματικά την ισοδυναμία δύο λειτουργικών χώρων. Και μάλιστα κατά τέτοιο τρόπο, ώστε για κάθε στοιχείο σε ένα χώρο Χ, να αντιστοιχεί αντιστρεπτά ένα ακριβώς ως προς αυτό ανάλογο στοιχείο στον λειτουργικό χώρο Υ. Μία λειτουργία ισοδυναμίας ,όπως ακριβώς και μία λειτουργία σχετικότητας, της οποίας η ιδιότητα του χώρου προκύπτει από τη σχετική περιγραφή της. Πρέπει να αναφερθεί, ότι αυτή η μαθηματική λειτουργία συμφωνεί με τον ορισμό της εικόνας του Λούντβιχ Βίτγκενσταϊν στο «tractatus»: « 2.12 Η εικόνα είναι ένα μοντέλο της πραγματικότητας».
Η επίκαιρη έκθεση του Βασίλειου διαπραγματεύεται με βάση τα 9 καινούρια γλυπτά που έχει δημιουργήσει, τη σχέση της ματιάς και του αντικειμένου ως σχέση ισοδυναμίας δύο χώρων εικόνας. Στο χώρο του αντικειμένου αντιστοιχεί αυτός του πόθου στη φανταστική διαδικασία. Οι επισκέπτες της γκαλερί προσκαλούνται μέχρι τις 22 Μαΐου 2010 να έρθουν σε αυτούς τους χώρους και να βιώσουν την εμπειρία της διασταύρωσής τους.
J. E. S.

Η έκθεση οφείλεται στη γενναιόδωρη υποστήριξη των «Λιγνιτωρυχείων Αχλάδας».

 

Διάρκεια έκθεσης: 15 Απριλίου – 22 Μαίου 2010