HOUSE LIFE & STYLE 2006

HOUSE
LIFE & STYLE
2006

Τζούλια Κλήμη

Στο παλαιό Ελαιοτριβείο

Το προσωπικό καταφύγιο της Μαρίας Δημητριάδη στην Πάρο συνδυάζει την τέχνη με την ανεμελιά των διακοπών.

Όταν η Μαρία Δημητριάδη επισκέφτηκε για πρώτη φορά τις Λεύκες, το όμορφο παριανό χωριό με τα νεοκλασικά σπίτια, ερωτεύτηκε με την πρώτη ματιά το παλιό λιοτρίβι που έστεκε ανάμεσα στα αμπέλια. Σήμερα, παθιασμένη Παριανή πλέον, περνάει μεγάλο μέρος του χρόνου της στο νησί, ενώ τον υπόλοιπο διευθύνει τη γνωστή γκαλερί τέχνης «Μέδουσα», στο κέντρο της Αθήνας.
Όπως είναι φυσικό, το σπίτι της είναι ένας ζωντανός καλλιτεχνικός χώρος. Μερικά από τα πιο σημαντικά ονόματα της σύγχρονης ελληνικής τέχνης παρουσιάζουν εδώ τα έργα τους: ο Takis, ο Νάκης Ταστσιόγλου, ο Γιώργος Ρόρρης, ο Γιώργος Γυπαράκης, ο Πάνος Ραϋμόνδος, ο Γιάννης Δημητράκης, η Μαρία Βλαντή κ.α.
Το δυνατό φως που εισβάλλει από τα μεγάλα ξύλινα παράθυρα και τις πόρτες αναδεικνύει τα διάσπαρτα έργα τέχνης. Τα ελάχιστα έπιπλα, σχεδιασμένη ειδικά για το σπίτι από τον Takis και άλλα γνωστών οίκων και σχεδιαστών, όπως η Arflex και ο Plilippe Starck, απλώς συμπληρώνουν το λιτό σκηνικό.
Η αδρή και απέριττη εργοστασιακή όψη του παλιού λιοτριβιού άρεσε στην οικοδέσποινα, γι’ αυτό εξωτερικά η πέτρα των τοίχων παρέμεινε εμφανής, ενώ στο εσωτερικό οι λευκοί τοίχοι διαδέχονται άλλους από ασοβάτιστη πέτρα. Οι λιτοί χώροι είναι εντυπωσιακοί με τα πανύψηλα παραδοσιακά ταβάνια με έξι μέτρα ύψος, από παλιά δοκάρια καστανιάς και καλάμι μέχρι τους πέτρινους και λευκούς τοίχους που αντανακλούν το αιγαιοπελαγίτικο φως. Η απουσία ενδιάμεσων τοίχων επιτρέπει στην ιδιοκτήτρια και τους φιλοξενούμενους να κινούνται ελεύθερα. Τα φυσικά υλικά, η πέτρα, το ξύλο και το μάρμαρο δημιουργούν μια αίσθηση ελευθερίας και απόλυτης χαλάρωσης. Άλλωστε, για τη Μαρία Δημητριάδη «ιδανικό σπίτι είναι αυτό που σου επιτρέπει να ξαπλώνεις ξυπόλυτος πάνω σε έναν καναπέ και να απολαμβάνεις απέναντί σου ένα καλό έργο τέχνης».
Στο κέντρο του σπιτιού βρίσκεται το μεγάλο καθιστικό με τα διάσπαρτα έργα τέχνης, όπως τα «Φωτεινά σινιάλα» του Takis, το λιτό τζάκι από ανακυκλωμένα μάρμαρα και γύρω- γύρω ανοιχτά στο χώρο, το υπνοδωμάτιο, ένα δεύτερο καθιστικό, το μπάνιο και η κουζίνα. Το μεγάλο μπάνιο, ο χώρος που κάποτε ξέπλεναν τις ελιές, με τη στέρνα που μετατράπηκε σε μπανιέρα, είναι το πιο ιδιαίτερο δωμάτιο του σπιτιού, «ντυμένο» εξ ολοκλήρου από παλιό τοπικό μάρμαρο. Πραγματικό έργο τέχνης ο μαρμάρινος νιπτήρας που σχεδίασε η Μαρία Δημητριάδη, ενώ δυο έργα της Αννίτας Αργυροηλιοπούλου συμπληρώνουν μοναδικά το χώρο.
Η βεράντα ανοίγεται ελεύθερα με θέα από τη μια πλευρά στο χωριό και από την άλλη στον εύφορο κάμπο με τα λιόδεντρα. Πέτρινα σκαλοπάτια οδηγούν στον κήπο με μονοπάτια από μαρμάρινες πλάκες και ανάμεσα στα λιόδεντρα προβάλλουν έργα τέχνης όπως το κυκλαδικό ειδώλιο της Μαρίας Βλαντή. Η Μαρία περνάει όλο τον ελεύθερο χρόνο της στο νησί. Τα χειμωνιάτικα Σαββατοκύριακα με φίλους γύρω από το τζάκι, τα ανοιξιάτικα κάνοντας ιππασία στους λόφους και στις παραλίες του νησιού, ενώ τις ζεστές καλοκαιρινές βραδιές συχνά οργανώνει πάρτι με πολλούς καλεσμένους που χαίρονται τη φωτισμένη με κεριά ταράτσα την ώρα του δειλινού και τη θέα στο χωριό και στη θάλασσα. Τα χρώματα της δύσης βάφουν κόκκινο τον ορίζονται και τις λευκές στέγες που ακτινοβολούν ανάμεσα στα λιόδεντρα. Η μαγεία ολοκληρώνεται από τα «Αιολικά σινιάλα» και το «Τριπλό» του Takis – έργα που δημιουργήθηκαν για να επικοινωνούν με το σύμπαν.