ΕΛΛΗ ΚΟΥΤΣΟΥΚΕΛΛΗ – 10/11/2016 -14/01/2017

ΕΛΛΗ ΚΟΥΤΣΟΥΚΕΛΛΗ

“Τοπία του νου”

Επιμέλεια έκθεσης και εντύπου: Ελισάβετ Πλέσσα

10 Νοεμβρίου 2016 – 14 Ιανουαρίου 2017

 
 

Την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου στις 8.00 το βράδυ η Μαρία Δημητριάδη παρουσίασε στη Μέδουσα Αίθουσα Τέχνης τη δεύτερη ατομική έκθεση της Έλλης Κουτσουκέλλη.
 
Η Έλλη Κουτσουκέλλη εκθέτει μια ενότητα έξι έργων από κάρβουνο σε χαρτί μεγάλων διαστάσεων, τα οποία κινούνται ανάμεσα στην αναπαράσταση και στην ανεικονικότητα. Γραμμές μιας ακατάπαυστης, σχεδόν αυτόματης, γραφής αποτυπώνουν δαιδαλώδεις διαδρομές του χεριού που με τα ίχνη τους στο λευκό χαρτί περιγράφουν ανεξερεύνητα τοπία του νου. Η Κουτσουκέλλη ζωγραφίζει εικόνες άχρονες, που η αναφορά τους σε μια νοητή τοπιογραφία δεν γίνεται μέσα από μια απεικονιστική διαδικασία αλλά προκύπτει εκ των υστέρων, μέσα από την ίδια τη ζωγραφική πράξη. Για τον λόγο αυτό τα φυλλώματα, τα βουνά, τα νερά, τα βράχια μοιάζει εδώ να αναδύονται μέσα από το ασυνείδητο και να σαρώνονται από ροές εσωτερικές, που μετασχηματίζουν μνήμες τοπίων σε αρχετυπικές εικόνες τόπων πνευματικών.
 
Η Έλλη Κουτσουκέλλη γεννήθηκε στη Αθήνα το 1984. Σπούδασε ζωγραφική στην ΑΣΚΤ της Θεσσαλονίκης (2002-2008). Συνέχισε τις σπουδές της με υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση στην ΑΣΚΤ του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου. Η δουλειά της έχει τιμηθεί με το Andrew Grant Prize και έχει επίσης λάβει τις υποτροφίες Barns Graham και John Kinross από τη Βασιλική Ακαδημία της Σκωτίας για την έρευνα και παραγωγή καλλιτεχνικού έργου στη Φλωρεντία. Το 2010 ήταν Artist in Residency στο Σικάγο. Έχει πάρει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα (Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών) και στο εξωτερικό (Σικάγο, Εδιμβούργο, Λίβερπουλ, Λονδίνο). Έργα της ανήκουν στις μόνιμες συλλογές της Βασιλικής Ακαδημίας της Σκωτίας και του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.
 
 

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Παρασκευή 11.00 – 14.30 & 18.30 – 21.30 / Σάββατο 11.00-15.00