Ζωγραφική, 27/11/2003 – 10/012004

Την Πέμπτη 27 Νοεμβρίου στις 8 το βράδυ η Μαρία Δημητριάδη θα παρουσιάσει την τελευταία δουλειά της Ντόρας Πούλμαν.

Μέσα από αλλεπάλληλες μεταπλάσεις της φόρμας, του χώρου και του χρώματος, η Ντόρα Πούλμαν διατυπώνει στα εικαστικά της έργα, τον δυναμισμό των δονήσεων μιας πολυσυλλεκτικής πραγματικότητας. Της πραγματικότητας που καθίσταται πειστική, γιατί δεν εμφανίζει τις συμβάσεις της πρόδηλης αναγνώρισής της. Δεν διαπραγματεύεται εικόνες που σχετίζονται με την αναπαράσταση.

Παρουσιάσει τις διαδικασίες μιας ατέρμονης περιπέτειας της γραφής που μετασχηματίζεται στα έργα της, δημιουργώντας τους κρίκους μιας ελλειπτικά αφαιρετικής «αφήγησης».

Με έντονη χρωματική κλίμακα, η Ντόρα Πούλμαν κινείται ανάμεσα στα νοούμενα και στα ορατά, ανάμεσα στην διαρκώς μετασχηματιζόμενη ενδοχώρα των εικόνων του ατομικού υποσυνειδήτου και στα εξωτερικά φαινόμενα που διαρκώς αλλάζουν και που αφαιρετικά διαπλέκονται, σαν ένα είδος συνδετικού ιστού. Κι αυτός όμως ακόμη ο συνδετικός ιστός αποκαλύπτει τον δυναμισμό που ελλοχεύει στα κράσπεδα της μορφοποίησης. Η ενέργεια γίνεται πράξη και η πράξη γραφή, στα έργα αυτά, όπου το πιθανό και το εφικτό εμφανίζονται, ως προοιμιακές διεργασίες μιας αρχής ή ενός τέλους που αφήνει έκθετες στο βλέμμα τις τροχιές «ιστοριών» που χάθηκαν, καθώς οι μύθοι δραπέτευσαν στη λήθη.

Διάρκεια έκθεσης: 27 Νοεμβρίου 2003 – 10 Ιανουαρίου 2004