ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ 2005 – 2006 – 15.06.2006 – 30.10.2006

“ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ 2005 – 2006”
“Κώστας Λευκόχειρ, Αννίτα Ξάνθου, Μαρία Βλαντή”
15 Ιουνίου – 30 Οκτωβρίου 2006

Την Πέμπτη 15 Ιουνίου στις 8 το βράδυ η Μαρία Δημητριάδη θα παρουσιάσει μια επιλογή των καλύτερων έργων που παρουσίασε την περίοδο 2005-2006.

“Μακράν μίας άσπιλης αισθητικής αντίληψης, ο Κώστας Λευκόχειρ προτρέπει τον συλλογισμό της αίσθησης και επινοεί την εναπόδεση ενδείξεων, υποβάλλοντας σε μία αναφορά. Μία πραγματικότητα από την οποία αναβλύζει το έργο, που δεν αποκρύπτει ποτέ οριστικά τα σημάδια του παρελθόντος έτσι ώστε να αποκαλύπτεται το ιστορικό βάθος μέσω των στιγμάτων της – κάτι σαν μία πρόσοψη ασβεστωμένη, σύμφωνα με την μεσογειακή παράδοση,
Ο ζωγράφος καλύπτει τα έργα του με πληγές, με υπόκωφες ή φωτεινές ουλές, ίχνη που μας προσκαλούν σε συλλογισμό.”

“Με την προσωπική της καλλιτεχνική ματιά η Αννίτα Ξανθου τονίζει πως η ενέργεια, που συχνά τη φανταζόμαστε αόρατη και παντοδύναμη ,αποτυπώνεται με ποικίλες μορφές γύρω μας και μας ζητά σεβασμό και αναγνώριση. Τα έργα της επιβάλλονται στο χώρο και στο χρόνο με τη δυναμική αισθητική και το συμβολισμό τους και κατορθώνουν να αφυπνίσουν το ενδιαφέρον μας για ένα κόσμο πέρα από την ύλη. Για αυτό το λόγο και κάθε στιγμή είναι μοναδική κι ανεπανάληπτη, απαιτεί από εμάς πληρότητα κι ενθουσιασμό, δείχνει πως υπάρχουν αξίες κι αρετές πέρα από τα προφανή και την τριβή μας με την καθημερινότητα.”

“Τα γλυπτά της Μαρίας Βλαντή είναι από πηλό, σπονδυλωτά, σε ύψος περίπου 2 μέτρων και σε ανοιχτόχρωμους γεώδεις τόνους, στέκουν μετωπικά στο χώρο. Ανάμεσά τους τοποθετημένες μεγάλου μεγέθους κεραμικές σφαίρες, σε σκούρους μεταλλικούς χρωματισμούς.
«Όψεις» είναι ο γενικός τίτλος των έργων και τα μεγάλα γλυπτά με τη στατικότητά τους περίοπτα, δημιουργούν ένα περιβάλλον μέσα στο οποίο εντάσσεται και η φιγούρα του επισκέπτη.”
Διάρκεια έκθεσης: 15 Ιουνίου – 30 Οκτωβρίου 2006