“Οι δικές μου θάλασσες”, Ζωγραφική ,26/04/2001 – 26/05/2001

Την Πέμπτη 26 Απριλίου στις 8 το βράδυ, η Μαρία Δημητριάδη θα παρουσιάσει στην Μέδουσα Αίθουσα Τέχνης την τελευταία δουλειά του Στέργιου Στάμου, με τίτλο «Οι δικές μου Θάλασσες».

Σχετικά με την έκθεση του Στέργιου Στάμου αναφέρει η ΄Ολινκα Μηλιαρέση – Φωκά.
«Την Ελλάδα που με σιγουριά πατάει στη θάλασσα.
Την Ελλάδα που με ταξιδεύει πάντοτε….»
Η Αθάνατη αστείρευτη θάλασσα που μάγεψε τον Οδυσσέα Ελύτη, είναι η πηγή έμπνευσης για την έβδομη έκθεση του ζωγράφου Στέργιου Στάμου, με τίτλο «Οι δικές μου θάλασσες».
Σε ένα κόσμο που οδεύει προς την παγκοσμιοποίηση, που τα σύνορα των χωρών καταρρίπτονται, που η διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του κάθε λαού απειλείται, ο Στέργιος Στάμος επιλέγει της πατρίδας του τις ιστορικές, τις μυθικές θάλασσες, ζητώντας από το κοινό να ανατρέξει άλλοτε στην Ελληνική ιστορία, άλλοτε πάλι στην πλούσια μυθολογία ή ενίοτε να “αφουγκραστεί” θάλασσες που ψιθυρίζουν τα μυστικά τους, να οραματιστεί θάλασσες που κρύβουν ελπίδες μα και πόνο από ναύτες που χάθηκαν.
Πολύμορφη, ισόβια θάλασσα μια και πολύμορφη η σύλληψη και απεικόνιση της θεματογραφίας, καθώς ο Στάμος αντιπαραθέτει την εξπρεσιονιστική τεχνική με τον φωτογραφικό ρεαλισμό, καθώς το κάθε έργο συνδυάζει το παραστατικό με το αφηρημένο, δημιουργώντας έτσι μια ένταση μα συγχρόνως και ένα διάλογο.

΄Ολινκα Μηλιαρέση – Φωκά

Διάρκεια έκθεσης: 26 Απριλίου – 26 Μαίου 2001