“Ο Harold Stevenson στην Αθήνα” – 30/09/85 – 26/10/85

Harold Stevenson
30 Σεπτεμβρίου – 26 Οκτωβρίου 1985

Στις 30 Σεπτεμβρίου στις 8 το βράδυ στην Αίθουσα Τέχνης “Μέδουσα” και σε συνεργασία με τον Αλέξανδρο Ιόλα, εγκαινιάζεται έκθεση του γνωστού ζωγράφου Harold Stevenson με τίτλο “Ο Harold Stevenson στην Αθήνα”.

Ο Stevenson είναι γνωστός από παλιά στο ελληνικό κοινό, όταν είχε παρουσιάσει δουλειά του το 1973 στην γκαλερί Ζουμπουλάκη. Μετά από μια δωδεκαετία λοιπόν, επανέρχεται με γνώριμα θέματά του εμπνευσμένα από τον Παγανιστικό κόσμο και τον αρχαιοελληνικό μύθο. Για τον Stevenson το παρελθόν συνεχίζεται μέσα στο παρόν σε μια ερωτική σχέση και τα σύμβολά του παραμένουν σταθερά και αναλλοίωτα.
Ο Harold Stevenson γεννήθηκε στην Οκλαχόμα το 1929 και πρωτοπαρουσιάστηκε το 1949 στη Νέα Υόρκη από τον Αλέξανδρο Ιόλα. Το 1959 εγκαθίσταται στο Παρίσι όπου και έρχεται σε επαφή με την γαλλική πρωτοπορία χωρίς όμως και να ενστερνίζεται απόλυτα τις θέσεις της.
Το 1962 εντυπωσιάζει η ατομική του έκθεση στη γκαλερί της Iris Clert με τίτλο “Sensuel Fantastic”. Έκτοτε εκθέτει στις πιο μεγάλες πόλεις του κόσμου όπως είναι η Βενετία, το Λονδίνο, το Λος Άντζελες, οι Βρυξέλλες, η Κολωνία, η Ρώμη κλπ.
Με την έκθεση του Stevenson η Αίθουσα Τέχνης Μέδουσα συνεχίζει την προσπάθειά της για να παρουσιάσει στο ελληνικό κοινό καλλιτέχνες με διεθνή αναγνώριση.
Για την ιδιότυπη παραστατική ζωγραφική του Harold Stevenson έχουν γράψει κατά καιρούς σημαντικοί Ευρωπαίοι και Αμερικανοί κριτικοί. Σταχυολογούμε εδώ ένα κομμάτι από το κείμενο του Dotson Rader, του 1972, σε μετάφραση Κώστα Ταχτσή, με τίτλο “Ο Βωμός της Ειρήνης”.

Ο Harold Stevenson είναι ο πρώτος Αμερικανός ζωγράφος που έθιξε το τόσο καίριο θέμα του ψυχικού ευνουχισμού του άντρα, ο πρώτος δηλαδή απ’ τους ζωγράφους που έκανε μεγάλη τέχνη, η οποία, ανεξάρτητα απ’ την αυτόνομη αισθητική της αξία, ερμηνεύει τη σχέση που συνδέει το αρσενικό ερωτισμό με τη βία και το θάνατο. Και το πετυχαίνει χρησιμοποιώντας χαρακτηριστικά αμερικανικές μεθόδους. Αν καταφέρει λοιπόν κανείς και συλλάβει το νόημα που κρύβει το έργο του, θα αρχίσει αυτόματα να καταλαβαίνει και κάτι απ’ τις σκοτεινές πτυχές της αμερικανικής ιστορίας, κι ειδικότερα τον καημό του τσαλακωμένου αμερικανικού ανδρισμού, και τη βαθύτατη ανάγκη θεοποίησης και λατρείας της βίας που συνεπάγεται. Θα αρχίσει ακόμα να καταλαβαίνει μερικούς τουλάχιστον απ’ τους λόγους που μας οδήγησαν στο Βιετνάμ, κι ίσως τους λόγους που θα υπάρξουν κι άλλα Βιετνάμ.