“Τα καλύτερα 2010” – 03/06/2010 – 30/10/2010

“Τα καλύτερα 2010”
Νίκος Βλάχος, Βαρβάρα Μαυρακάκη, Βασίλειος Μιχαήλ
3 Ιουνίου – 30 Οκτωβρίου 2010

Την Πέμπτη 3 Ιουνίου στις 8 το βράδυ η Μαρία Δημητριάδη θα παρουσιάσει στην Μέδουσα Αίθουσα τέχνης “Τα καλύτερα 2010”. Στην έκθεση θα παρουσιαστεί μια επιλογή των καλύτερων έργων που εκτέθηκαν την περίοδο αυτή.

Στα ζωγραφικά έργα της σειράς “Room with a view” ο Νίκος Βλάχος δουλεύει με εξπρεσιονιστικό τρόπο, με παχιές πάστες λαδιού υπόλευκου χρώματος τις οποίες στην συνέχεια χαράσσει βίαια θέλοντας να τονίσει πως η γραμμή ξεγυμνώνει και “αποκαλύπτει” σε αντίθεση με το χρώμα το οποίο “σκεπάζει”.Τα έργα, λάδια και σχέδια σε χαρτί, κυρίως ανθρωποκεντρικά πραγματεύονται το οδυνηρό δεδομένο της ύπαρξης με αναφορά στο έργο “Η Ναυτία” του Σαρτρ, χωρίς όμως διάθεση εικονογράφησης του κειμένου. Η απουσία αληθοφανούς πραγματικού χώρου, η απουσία προοπτικής προκαλούν την αίσθηση της αγωνίας και της αποξένωσης.

Η Βαρβάρα Μαυρακάκη, συνεχίζοντας την ατέρμονη εικαστική αναζήτηση, φτάνει εδώ σε μια ακόμα απροσδόκητη καμπή της διαδρομής της, ξαφνιάζεται και μας κάνει κοινωνούς αυτού του νέου τόπου που ανακάλυψε:
Οργανώνει χώρο, ελεύθερο ή κλειστό, χώρο με δυνατότητες να ερμηνευτεί ποικιλοτρόπως και να «κατοικηθεί» από τον καθένα διαφορετικά.
Τα υλικά που χρησιμοποιεί τώρα, είναι καινούρια γι αυτήν: γύψος επάνω σε μεγάλα πανό ανοξείδωτης σίτας και φως (φυσικό ή τεχνητό) το οποίο, καλείται ως σύμμαχος – και ενίοτε ως συνένοχος, για να προσδώσει στα έργα μυστικές διαστάσεις και περιεχόμενο.

Χρησιμοποιώντας διαφορετικά υλικά όπως πλεξιγκλάς, σίδηρο, γυαλί, πολυεστέρα ή ατσάλι, ο Βασίλειος Μιχαήλ, δημιουργεί σειρές από γεωμετρικά σχήματα και μαθηματικά κατασκευασμένα αντικείμενα. Κοιτάζοντας τις γυαλιστερές επιφάνειες των γλυπτών, ο πόθος μας για τον χώρο μετατρέπεται σαν καλειδοσκόπιο σε έναν ποθητό χώρο. Όχι μόνο από τη διάθλαση του φωτός στα σχήματα, τα οποία έχουν διαμορφωθεί από αρχιτεκτονικές, τοπικές ή συμβολικές αναφορές. Αλλά και από την ευρεία, επιβλητική και ακριβώς υπολογισμένη εγκατάστασή τους

Διάρκεια έκθεσης: 3 Ιουνίου – 30 Οκτωβρίου 2010

11:00 – 14:00 & 18:30 – 21:30
ΕΚΤΟΣ ΣΑΒΒΑΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ, ΚΥΡΙΑΚΗ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΑ

Η Μέδουσα Αίθουσα Τέχνης θα παραμένει κλειστή τα Σάββατα από 3 Ιουνίου έως 31 Ιουλίου καθώς και όλο τον Αύγουστο.