“Υπέροχοι άνθρωποι” , 18/11/2004 – 08/01/2005

Την Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2004, η Μαρία Δημητριάδη παρουσίασε στην Μέδουσα Αίθουσα Τέχνης τη νέα δουλειά της Ελένης Ζούνη με γενικό τίτλο “ΥΠΕΡΟΧΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ”.

Η νέα δουλειά της Ελένης Ζούνη αποτελείται από δύο ενότητες. Η πρώτη ενότητα περιλαμβάνει έργα μεγάλων διαστάσεων ζωγραφισμένα σε καμβά και ξύλο που πραγματεύονται την αγωνία του ανθρώπου να διατηρήσει την πνευματικότητά του σε ένα κόσμο που αλλοτριώνεται καθημερινά από τη διαστρέβλωση κάθε αλήθειας μέσα από τα παντοδύναμα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Η δεύτερη ενότητα προκύπτει από την παρατήρηση του οπτικού κατακλυσμού που κατασκευάζουν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης από τις φυσιογνωμίες των πρωταγωνιστών της πολιτικής. Η καθημερινή εξοικείωση με τα πορτρέτα της πολιτικής και κοσμικής εξουσίας υπαγόρευσε μια ριζική αλλαγή στη γλώσσα έκφρασης της καλλιτέχνιδας. Επικεντρώθηκε στη συλλογή ενός τεράστιου αριθμού φωτογραφιών πολιτικών προσωπικοτήτων, όπως αναπαράγονται στον Τύπο, τα οποία επεξεργάστηκε ψηφιακά. Η νέα σειρά έργων της έχει ως βασικό υλικό την εικόνα των προσώπων που εμφανίζονται διαρκώς δια μέσου των ΜΜΕ. Με την ενότητα «Υπέροχοι ΄Ανθρωποι», η Ελένη Ζούνη αναζητά να αναδείξει την πραγματική ταυτότητά τους, πίσω από τη μάσκα του δημόσιου προσώπου, δημιουργώντας εικόνες που κινούνται στο χώρο ανάμεσα στην καρικατούρα και στο γκροτέσκο.

Οι δυο ενότητες αντιπροσωπεύουν δυο διαφορετικές περιοχές νοητικής και τεχνικής επεξεργασίας της εικαστικής γλώσσας, που προβάλλονται ταυτόχρονα μέσα στον ίδιο χρόνο και χώρο για να υπογραμμίσουν τους μεταβλητούς μηχανισμούς της διανοητικής διαδικασίας, των εσωτερικών διεργασιών και της διάπλασης της εικαστικής γλώσσας σε σχέση με τα οπτικά ερεθίσματα που δίνει το εξωτερικό, κοινωνικό και πολιτικό περιβάλλον.
Η Ελένη Ζούνη σπούδασε ζωγραφική στην ΑΣΚΤ Αθήνας . Έζησε και εργάστηκε στην Βαρκελώνη και στο Άμστερνταμ από τον 1984 έως το 1994.
Αυτή είναι η έκτη ατομική της έκθεση και έχει λάβει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις
στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Ο κατάλογος της έκθεσης θα συνοδεύεται από κείμενα της Έφης Στρούζα και του Παντελή Τσάβαλου.

Διάρκεια έκθεσης: 18 Νοεμβρίου 2004 – 8 Ιανουαρίου 2005